ČSÚ: Důvěra v ekonomiku dále roste

24.04.2023 16:08 | Tisková zpráva

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se ve srovnání s březnem zvýšil o 3,3 bodu na hodnotu 97,2, při stejném vývoji obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů vzrostl o 2,8 bodu na hodnotu 98,0 a indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 5,8 bodu na hodnotu 92,9.

ČSÚ: Důvěra v ekonomiku dále roste
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Ve srovnání s dubnem loňského roku jsou souhrnný indikátor a podnikatelský indikátor na nižší úrovni, spotřebitelský indikátor je vyšší.

tabulka

graf

Důvěra podnikatelů v odvětví průmyslu se v dubnu meziměsíčně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 4,6 bodu na hodnotu svého dlouhodobého průměru. Podíl podnikatelů negativně hodnotících svou současnou poptávku se mírně snížil. Meziměsíčně opět výrazně vzrostl podíl podnikatelů očekávajících pro období příštích tří měsíců růst tempa výrobní činnosti. Stav zásob hotových výrobků se mírně zvýšil. Počet podnikatelů očekávajících růst cen v příštích třech měsících se v dubnu zvýšil. Hlavní bariérou produkce, kterou uvedlo přibližně 33 % průmyslových podniků, je nedostatečná poptávka, kterou následuje nedostatek materiálu a zařízení. Tuto bariéru uvedlo téměř 25 % respondentů, což bylo ale zároveň nejméně od dubna 2021. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů v průmyslu mírně vyšší.

graf

graf

Využití výrobních kapacit podniků ve zpracovatelském průmyslu (83,3 %) bylo nejvyšší od ledna 2022. Zajištění práce zakázkami podnikatelé odhadli, podobně jako v lednu letošního roku, na 8,1 měsíce.

graf

Mezi podnikateli ve stavebnictví se důvěra v ekonomiku meziměsíčně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 1,2 bodu na hodnotu 101,4. Podíl podnikatelů hodnotících svou současnou poptávku po stavebních pracích jako nedostatečnou se oproti březnu snížil. Naopak podíl podnikatelů, kteří očekávají pro období příštích tří měsíců pokles stávajícího počtu zaměstnanců, se zvýšil. Očekávání růstu cen stavebních prací pro období příštích tří měsíců se snížila, přesto ale setrvávají vysoko nad dlouhodobým průměrem. Čtvrtý měsíc v řadě se zvýšil podíl podnikatelů očekávajících v období příštích tří měsíců pokles tempa růstu stavební činnosti. Hlavní bariérou růstu zůstává nedostatek zaměstnanců, uvedlo ji podobně jako v lednu přibližně 25% respondentů. Druhou nejvýznamnější bariérou je nedostatečná poptávka (uvedlo přibližně 22 % respondentů). Postupně klesá počet zástupců stavebních firem, kteří uvádějí jako významnou překážku růstu produkce nedostatek materiálu - uvedlo přibližně 13 % respondentů, což bylo nejméně od července 2021. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve stavebnictví stále výrazně nižší.

graf

Důvěra podnikatelů v odvětví obchodu se v dubnu mírně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 0,6 bodu na hodnotu 100,2. Podíl podnikatelů v obchodě pozitivně hodnotících svou celkovou ekonomickou situaci se meziměsíčně mírně snížil. Stav zásob zboží na skladech se podruhé v řadě mírně snížil. Ve srovnání s minulým měsícem mírně vzrostl počet podnikatelů očekávajících zlepšení své ekonomické situace v období příštích tří měsíců. Podíl podnikatelů očekávajících další růst maloobchodních cen se oproti březnu nezměnil. Ve srovnání s dubnem loňského roku je důvěra v obchodě nižší.

graf

Důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb (vč. finančního sektoru) se zvýšila. Indikátor důvěry meziměsíčně vzrostl o 1,5 bodu na hodnotu 95,3. Počet podnikatelů pozitivně hodnotících svou současnou poptávku po službách se ve srovnání s březnem snížil. Výrazně se ale zvýšil podíl respondentů očekávajících její zlepšení v období příštích tří měsíců. Ve srovnání s minulým měsícem podnikatelé mírně lépe hodnotí svou současnou celkovou ekonomickou situaci. Očekávání respondentů ohledně dalšího růstu cen v období následujících tří měsíců se výrazně zvýšila. Nejvíce respondentů ve službách (přibližně 46 %) uvedlo, že v současné době nepociťuje žádné bariéry limitující produkci. Přibližně 24 % respondentů uvedlo, že je omezují jiné faktory (například legislativa, konkurence, geopolitické vlivy, ceny pohonných hmot, náklady na mzdy atd.). 18% podnikatelů ve službách limituje nedostatečná poptávka. Meziročně je důvěra ve vybraných službách nižší.

graf

Mezi spotřebiteli se důvěra v ekonomiku meziměsíčně výrazně zvýšila. Indikátor důvěry v dubnu vzrostl o 5,8 bodu na hodnotu 92,9, nejvyšší od října 2021. Podíl respondentů očekávajících pro období příštích dvanácti měsíců zhoršení celkové ekonomické situace v České republice v dubnu klesl již šestý měsíc v řadě. Počet domácností hodnotících svou současnou finanční situaci hůře ve srovnání s obdobím předchozích dvanácti měsíců se mírně snížil. Výrazně se zároveň zvýšil počet domácností, které očekávají, že se jejich vlastní finanční situace v období příštích dvanácti měsíců nebude dále zhoršovat. Ve srovnání s březnem mírně poklesl počet dotazovaných domácností (přibližně 31 %) které uvádějí, že obtížně vystačí se svými finančními prostředky. Počet domácností, které uvádějí, že měsíčně nějaké finanční prostředky uspoří, zůstal přibližně stejný (48 %). Počet spotřebitelů, kteří se domnívají, že v období příštích dvanácti měsíců nebude vhodná doba k pořizování velkých nákupů, se mírně snížil. Obavy domácností ze zvýšení nezaměstnanosti se ve srovnání s březnem mírně snížily. Výrazně poklesl počet respondentů, kteří se domnívají, že současné ceny budou v příštích měsících dále růst. Ve srovnání s dubnem loňského roku je důvěra spotřebitelů vyšší.

graf

Poznámky:
Podrobné časové řady sald jednotlivých ukazatelů, sald a bazických indexů indikátorů důvěry dle odvětví ZDE
Konjunkturální a spotřebitelské průzkumy jsou spolufinancovány granty Evropské komise DG ECFIN - více ZDE
Evropská databáze ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…