ČSÚ: Ekonomický přínos cestovního ruchu v Praze se v roce 2020 propadl o dvě třetiny

26.05.2022 11:19 | Tisková zpráva

Cestovní ruch se kvůli pandemii koronaviru a cestovním restrikcím stal jedním z nejvíce zasažených sektorů národního hospodářství. Nepříznivé dopady se výrazně podepsaly i na výsledcích za jednotlivé regiony, přičemž nejvýraznější pokles zaznamenala Praha.

ČSÚ: Ekonomický přínos cestovního ruchu v Praze se v roce 2020 propadl o dvě třetiny
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Hlavní město nejvíce pocítilo chybějící poptávku generovanou v dřívějších letech především zahraniční a business klientelou. Hrubá přidaná hodnota cestovního ruchu zde v roce 2020 poklesla meziročně o téměř dvě třetiny na hodnotu 19,0 miliard korun, zatímco v roce 2019 dosáhla výše 53,2 miliard korun,“ uvedl Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Cestovní ruch na národní úrovni v roce 2020 reprezentoval 1,45 % hrubé přidané hodnoty (75,4 miliard korun). Zaměstnanost v oboru činila 222,0 tisíce osob, což bylo meziročně o 7,3 % méně. Nejvíce se na tvorbě ekonomických ukazatelů v odvětví podílela Praha, konkrétně 26 % na zaměstnanosti (57,6 tis. osob) a 25 % na celkové hrubé přidané hodnotě. V hlavním městě cestovní ruch zaměstnával 6,0 % osob, tj. téměř každého sedmnáctého pracujícího.

Význam cestovního ruchu pro hospodářství na úrovni krajů lze vyjádřit i podílem na celkovém objemu hrubé přidané hodnoty za všechna odvětví, vždy přímo v daném regionu. Nejvyšší hodnoty vykazuje dlouhodobě Karlovarský kraj, kde v roce 2020 cestovní ruch tvořil 2,8 % regionální hrubé přidané hodnoty (2,5 miliardy korun). O rok dříve to však bylo 5,4 %. Pod český průměr se naopak propadla Praha (1,4 %).

V Karlovarském kraji přímo v turismu pracovalo 10,6 tisíce osob, což představovalo podíl 8,2 % na zaměstnanosti v kraji. V oboru zde působil zhruba každý dvanáctý pracující. Vyšší objem lidské práce v tomto regionu typicky souvisí i s převážně lázeňskými službami. Řadu pracovních pozic v odvětví se však během pandemie Covid-19 podařilo zachránit pomocí podpůrných programů na udržení zaměstnanosti.

Detailní pohled na ekonomické postavení odvětví v krajích přináší aktualizované časové řady pro období 2010 až 2020: Regionální satelitní účet cestovního ruchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…