ČSÚ: Průměrná mzda klesla v třetím čtvrtletí reálně o 0,8 procenta

04.12.2023 16:08 | Tisková zpráva

V 3. čtvrtletí 2023 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství proti stejnému období předchozího roku o 7,1 %, reálně klesla o 0,8 %. Medián mezd činil 37 492 Kč.

ČSÚ: Průměrná mzda klesla v třetím čtvrtletí reálně o 0,8 procenta
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Pokles reálných mezd pokračoval i ve 3. čtvrtletí tohoto roku. Nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců vzrostla sice proti stejnému období minulého roku o 7,1 % na 42 658 Kč, ale po započtení vlivu inflace klesla mzda reálně o 0,8 %,“ komentuje Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

Ve 3. čtvrtletí 2023 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda*) (dále jen „průměrná mzda“) na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 42 658 Kč, což je o 2 810 Kč (7,1 %) více než ve stejném období roku 2022. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 8,0 %, reálně tak mzda klesla o 0,8 %. Objem mezd se zvýšil o 7,5 %, počet zaměstnanců vzrostl o 0,4 %.

tabulka

tabulka

Proti předchozímu čtvrtletí činil růst průměrné mzdy ve 3. čtvrtletí 2023 po očištění od sezónních vlivů 1,5 %.

V odvětvovém členění podle sekcí CZ-NACE byl nejvyšší růst průměrné mzdy proti stejnému období roku 2022 zaznamenán v odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (13,7 %). Následují informační a komunikační činnosti (9,0 %), ubytování, stravování a pohostinství (8,8 %) a činnosti v oblasti nemovitostí (8,6 %). K nejnižšímu růstu o 0,9 % došlo v ostatních činnostech.

tabulka

tabulka

Mediány hrubých měsíčních mezd podle pohlaví najdete ZDE

Medián mezd (37 492 Kč) vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 7,1 %, u mužů dosáhl 40 153 Kč, u žen byl 34 705 Kč. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 19 835 Kč a 66 998 Kč.

V 1. až 3. čtvrtletí 2023 dosáhla průměrná mzda 42 427 Kč, v meziročním srovnání činil přírůstek 3 110 Kč (7,9 %). Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 11,7 %, reálně tak mzda klesla o 3,4 %.

graf

Poznámka:
*) Průměrná hrubá měsíční mzda je podíl mzdových prostředků (vč. příplatků za přesčas, odměn, náhrad mzdy atd.) připadající na jednoho zaměstnance za měsíc. Nevypovídá tedy o výplatě jednoho konkrétního zaměstnance. Strukturální výdělkové statistiky, které mají k dispozici údaje o výdělcích jednotlivých zaměstnanců, uvádějí, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší než celostátní průměr.
Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení; to znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián. Na rozdíl od průměrné mzdy, která je vypočtena na základě podkladů z podnikového výkaznictví, je medián nutné odvozovat ze statisticko-matematického modelu na podkladě výběrového šetření, protože podnikové výkazy obsahují jen agregované údaje za celý podnik nebo organizaci.
Nelze opomenout, že z hrubé mzdy jsou zaměstnavatelem za zaměstnance ještě odvedeny příslušné částky na zdravotní pojištění, sociální zabezpečení a zálohy na daně z příjmu, zaměstnanci je vyplácena mzda čistá.

Související analýza: Vývoj českého trhu práce - 3. čtvrtletí 2023 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

10:17 Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modul…