ČSÚ: Zájem o nákupy spotřebního zboží rostl

06.10.2016 9:13

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy v srpnu reálně meziměsíčně stagnovaly. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 5,6 %, bez očištění o 8,0 %. Růst tržeb byl ovlivněn také vyšším počtem pracovních dní proti předchozímu roku.

ČSÚ: Zájem o nákupy spotřebního zboží rostl
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) se sezónně očištěné tržby v srpnu reálně meziměsíčně nezměnily. Tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně vzrostly o 5,6 %, neočištěné se zvýšily o 8,0 %. Meziroční růst tržeb bez očištění byl ovlivněn vyšším počtem pracovních dní, kterých bylo v srpnu 2016 o dva více než ve stejném měsíci 2015. Neočištěné tržby za prodej nepotravinářského zboží vzrostly meziročně o 12,4 %, za prodej pohonných hmot o 10,6 % a potravin o 1,5 %.

Zvýšení tržeb zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen. Pokračoval dlouhodobý trend růstu prodejů prostřednictvím internetu (nyní o 31,3 %). V nepotravinářském sortimentu vzrostl prodej ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 14,3 %, s výrobky pro domácnost o 14,1 %, s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím o 10,7 %, s oděvy a obuví o 7,3 % a s počítačovým a komunikačním zařízením o 5,2 %. Ve specializovaných prodejnách potravin se tržby zvýšily o 6,8 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 1,1 %.

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 98,3 % a byl ovlivněn zejména nižšími cenami pohonných hmot, počítačového a komunikačního zařízení a výrobků pro domácnost. Naopak ceny vzrostly v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s oděvy a obuví a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) vzrostly reálně meziměsíčně o 3,6 % a očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily meziročně o 11,5 %. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 18,8 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 19,7 % a za opravy o 16,0 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.