ČT: Festival Zlatá Praha pozlatil německý dokument o Lang Langovi

18.10.2012 11:01

Česká televize dnes zakončila Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha, který vyvrcholil slavnostním koncertem Talichovy komorní filharmonie pod taktovkou dirigenta Marka Ivanoviče. Během večera vystoupili i sólisté Petr Malásek, Dan Bárta a violistka Jitka Hosprová.

ČT: Festival Zlatá Praha pozlatil německý dokument o Lang Langovi
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Hlavní cenu Grand Prix Golden Prague si ze Žofína odnesl německý dokument Lang Lang – umění býti virtuosem. Bodoval i koprodukční snímek České televize Giuseppe Scarlatti: Kde je láska, je i žárlivost režiséra Ondřeje Havelky. Ten získal Ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Čtyři ze sedmi festivalových cen putují do sousedního Německa. 49. ročník nabídl celkem 100 filmů z 24 zemí. Česká televize soutěžila s pěti pořady.

Grand Prix Golden Prague si v soutěži vybojoval dokument německé televize ZDF Lang Lang – umění být virtuosem. Porota ocenila zejména vynikající filmové řemeslo – kameru, střih a prolínání jednotlivých rovin v celém filmu. „Divák je vtažen do zvláštního světa Lang Langa a prožívá s ním jak chvíle osamění, tak i lesk života světové superstar,“ okomentoval rozhodnutí předseda mezinárodní poroty Arild Erikstad.

Cenu České televize převzal z rukou generálního ředitele Petra Dvořáka režisér Christian Berger za svůj snímek Schumann v divadle Pier 2. „Tvůrci pořadu dokázali zcela netradičními a výsostně filmovými postupy dokonale přiblížit hudbu symfonií Roberta Schumanna,“ zdůvodnil rozhodnutí generální ředitel Petr Dvořák.

Český křišťál v kategorii Performing Arts porota udělila britskému snímku Svět Matthewa Bournea. Podle poroty film dokonalým způsobem oslavuje tohoto mistrovského choreografa a za pomoci projekcí, animací a intimního způsobu natáčení stylově a poutavě představuje to nejlepší z jeho díla. Mezi dokumenty zvítězil a Český křišťál vybojoval německý snímek John Cage: Cesty zvuku. Film je vynikající poctou jednomu z nejvlivnějších umělců 20. století. Jeho tvůrcům se podařilo odhalit zvídavost, humor a lidskou stránku Johna Cagea. Dokument atraktivním způsobem přibližuje avantgardní hudební postupy i širšímu publiku.

Ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 získal koprodukční snímek České televize Giuseppe Scarlatti: Kde je láska, je i žárlivost režiséra Ondřeje Havelky. Nadace odměnila jeho film nejen za skvělou popularizaci barokního díla z českokrumlovského archivu, ale především za vtipné
 a nápadité televizní podání. Zvláštním uznáním porota ocenila film Soundbreaker – Lamač zvuku, jenž sleduje dobrodružství jednoho z nejodvážnějších umělců světa, finského akordeonisty Kimma Pohjonena. Britský snímek Macbeth získal Cenu diváků.

„Letošní festival se podařil. V doprovodném programu jsme nabídli skutečné hudební a taneční lahůdky a diváci jejich výběr opravdu ocenili. To potvrdila i vysoká návštěvnost. Během pěti festivalových dnů na Žofín dorazily zhruba tři tisíce návštěvníků,“ zhodnotil letošní televizní přehlídku ředitel festivalu Vítězslav Sýkora s tím, že úroveň snímků rok od roku stoupá. Na 700 akreditovaných návštěvníků si ve videotéce přehrálo více než 1000 nosičů. Nejpůjčovanějšími tituly byly německý snímek Lines Ballet Alonza Kinga, francouzský Magnificat a španělský dokument Zadní strana.

Největšími hvězdami letošního ročníku byli primabalerína Daria Klimentová a ruský choreograf Boris Eifman. Dariu Klimentovou do Prahy doprovodil její taneční partner z Anglického národního baletu Vadim Muntagirov. „Byl jsem nesmírně dojat obrovskou láskou a uznáním, s jakým se Daria setkala ve své vlasti. Češi vědí, jak respektovat umělce,“ řekl britský taneční kritik Graham Watts, který
 o Darie píše knihu.

Mezinárodní televizní festival Zlata Praha je jediným festivalem, který od roku 1964 nepřetržitě přímo organizuje, zajišťuje a financuje Československá a později Česká televize. Vedle Prix Italia a Rose d´Or tak patři k nejstarším televizním festivalům na evropském kontinentě. Po řadě proměn je dnes vyprofilován jako světově jedinečný, prestižní festival, prezentující nejlepší světové televizní hudební a taneční pořady a filmy napřič hudebními žánry. V současné době je tak zároveň jediným festivalem, který je věnován výhradně hudebním a tanečním pořadům a filmům, kde základní premisou je vysoká umělecká kvalita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.