ČT: Příběh odvahy a lásky - Všechny moje děti

13.03.2014 9:44

Česká kina uvádějí od 13. března 2014 koprodukční snímek České televize Všechny moje děti. Časosběrný dokument o životě v nejchudších východoslovenských osadách natočil režisér Ladislav Kaboš.

ČT: Příběh odvahy a lásky - Všechny moje děti
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Ústřední postavou filmu je katolický kněz Marián Kuffa. V zapomenutých osadách Huncovce a Velká Lomnica pomáhá a především hledá zapomenuté sebevědomí místních lidí. V chatrčích a všudypřítomné bídě je učí nezávidět a pracovat jeden pro druhého. Jeho vůli, trpělivost a odvahu mapují filmaři čtyři roky. Výsledkem je devadesátiminutový dokumentární snímek. „Kuffa usiluje hlavně o změnu sociálních vztahů a myšlení uvnitř osad,“ říká režisér Ladislav Kaboš. „Místo kázání se je snaží strhnout vlastním příkladem a lidským zájmem,“ dodává. „Film je svědectvím o hluboké víře v Boha, která proměňuje lidi, jejich životy a vztahy. Je příběhem osobní statečnosti kněze Mariána Kuffy,“ zamýšlí se kreativní producent České televize Patrick Diviš.

Na Slovensku se dokument Všechny moje děti setkal s mimořádným zájmem. Od únorové premiéry ho vidělo více než 16 tisíc diváků. Pro české publikum je snímek zajímavý i tím, že právě z východního Slovenska byli koncem šedesátých let Romové hromadně odsunuti do Čech.

Film zdaleka nepřináší jen drsné svědectví o životě v bídě a beznaději. Nabízí příběh člověka, který se s láskou snaží prolomit kruh předurčenosti, předsudků a oboustranné nedůvěry. Tvůrci se netají snahou změnit postoj veřejnosti k romským spoluobčanům a otevřít na toto téma celospolečenskou debatu. „Snímek oslovuje srdce diváků a oni se po jeho zhlédnutí přiznávají, že si uvědomují spoluzodpovědnost a celou problematiku vnímají v jiných kontextech,“ sděluje zkušenosti z projekcí na Slovensku Ladislav Kaboš.

Koproducenty snímku jsou Česká televize a slovenská RTVS. „Cením si toho, že můžeme být u vzniku tak vypovídajícího snímku,“ říká kreativní producent České televize Patrick Diviš z brněnského studia. „Zájem o film na Slovensku dokazuje, že dokumenty do kin patří a věřím, že Všechny moje děti přilákají i českého diváka.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…