ČT: První prezidentský duel nabídne pohled kandidátů na aktuální témata i stav společnosti

17.01.2013 12:25

Česká televize uspořádá před druhým kolem prezidentských voleb dva duely. Finalisty prezidentské volby pozve ve čtvrtek 17. ledna na Prezidentský duel a následující týden, 24. ledna, na Prezidentské finále. Oba duely se uskuteční za účasti diváků v pražském Paláci Hybernia. První duel se zaměří na aktuální politická témata i úvahy o stavu společnosti a politické kultury v zemi.

ČT: První prezidentský duel nabídne pohled kandidátů na aktuální témata i stav společnosti
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Oba pořady bude Česká televize vysílat naživo od 20.00 do 21.30 na ČT1 a ČT24 (zde budou tlumočeny do znakové řeči). Moderátorem duelů bude stejně jako u Prezidentské superdebaty, menších prezidentských debat a volebního studia ČT24 Václav Moravec. První z duelů se bude více věnovat aktuálním tématům a podobně jako Prezidentská superdebata bude mít méně tradiční a více společenskou formu. Oba kandidáti i moderátor budou při prvním duelu sedět.

„Prezidentský duel je na rozdíl od předcházejících prezidentských debat, které se soustředily především na pravomoci prezidenta dané mu Ústavou ČR, koncipován jako debata, která by měla potencionálním voličům přiblížit postoje budoucího prezidenta a jeho názory na základní směřování státu, současný stav naší společnosti a některé aktuální problémy. Kandidáti dostanou pro svou přípravu předem pouze základní strukturu debaty a rámcové tematické okruhy, nikoli konkrétní otázky,“ uvedl dramaturg předvolebního vysílání České televize Čestmír Franěk.

Oba duely se uskuteční za účasti veřejnosti. Na každou z událostí se mohlo přihlásit až 450 diváků. Místa si zajistili diváci, kteří se nejrychleji přihlásili na webu České televize, na adrese www.ct24.cz/prezident, a svou účast ještě potvrdili při telefonickém rozhovoru s pracovníky České televize. Přihlašovací formulář na všechny tři debaty zprovoznila Česká televize 10. prosince 2012.

„Největší zájem měli lidé o Superdebatu, na kterou se mohlo přihlásit až tisíc diváků. Kapacita sálu v Kongresovém centru byla naplněna již 4. ledna. Přihlašování na oba duely před druhým kolem voleb jsme uzavřeli o několik dní později. Kapacitu Prezidentského finále naplnili diváci 8. ledna, kapacitu Prezidentského duelu o den později,“ vysvětluje Hana Andělová, dramaturgyně předvolebního vysílání.

Diváci nesmí do sálu vnášet propagační předměty a Česká televize je žádá, aby se zdrželi hlasitých projevů během přenosu. V opačném případě mohou být vyvedeni ze sálu. Prvního duelu se diváci budou moci zúčastnit i na dálku, a to prostřednictvím svých dotazů, které nahrají na Youtube kanál České televize.

Prezidentské duely uzavřou předvolební vysílání České televize zahájené v listopadu loňského roku. Prezidentské finále bude pro voliče navíc poslední příležitostí vidět a zhodnotit finalisty před druhým kolem přímé volby prezidenta České republiky, která se uskuteční 25. a 26. ledna. Dosavadní předvolební a volební vysílání České televize přilákalo rekordní počty diváků. Prezidentská superdebata se stala nejsledovanějším pořadem České televize letošního roku a sobotní volební studio ČT24 přineslo zpravodajskému kanálu nejvyšší podíl na sledovanosti v historii měření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: Potvrzeno, kočka divoká z Křivoklátska má příbuzné v Doupovských horách

7:14 AOPK: Potvrzeno, kočka divoká z Křivoklátska má příbuzné v Doupovských horách

Snímky z fotopastí z posledních měsíců ukazují, že v chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko žije zře…