ČVUT: Konference AXRO 2018 představí nové výsledky špičkových kosmických technologií

22.11.2018 21:54

Ve dnech 27. až 30. listopadu 2018 se v prostorách pražské Vily Lanna (V sadech 1, Praha 6) uskuteční již 11. ročník mezinárodní vědecké konference AXRO. Jejím cílem je představení novinek a nových projektů v oblasti kosmického výzkumu v oboru rentgenového záření a souvisejících technologií.

ČVUT: Konference AXRO 2018 představí nové výsledky špičkových kosmických technologií
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Vědci budou především diskutovat o nových a budoucích technologiích v oblasti rentgenových dalekohledů, které musí být umístěny na palubě družic, protože zemské ovzduší rentgenové záření nepropouští.

Konferenci pořádanou pod záštitou rektora ČVUT zahájí prorektor ČVUT pro vědeckou a výzkumnou činnost prof. Zbyněk Škvor, děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT prof. Pavel Ripka, a za spolupořádající Astronomický ústav AV ČR jeho ředitel prof. Vladimír Karas.

Pořadatelé, vědci a doktorandi z Fakulty elektrotechnické ČVUT, budou prezentovat a diskutovat pokrok ve vývoji a testech inovačních typů rentgenové optiky, ale také přiblíží dosavadní výsledky rentgenového monitoru na palubě české minidružice VZLUSAT1 a českého raketového experimentu REX americké NASA, na nichž se podílely i další pracoviště ČVUT, a to Ústav technické a experimentální fyziky a Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT. Představeny budou i výsledky společných česko-bavorských projektů, zaměřených na vývoj speciálních odrazivých vrstev pro rentgenové dalekohledy. Prostor bude věnován i účasti vědců z Fakulty elektrotechnické na projektu Evropské unie AHEAD, v jehož rámci byly připraveny a otestovány vzorky inovační rentgenové optiky typu Kirkpatrick Baez pro projekt ESA ATHENA a to s velmi slibnými výsledky.

Na konferenci budou také představeny nové kosmické projekty, na kterých se v několika případech podílí právě tým doc. Hudce z katedry radioelektroniky Fakulty elektrotechnické ČVUT. Konkrétně se jedná o projekt velkého kosmického rentgenového dalekohledu Evropské kosmické agentury ESA ATHENA, dále pak o střední misi ESA THESEUS, v níž tým Fakulty elektrotechnické ČVUT patří do hlavního konsorcia a podílel se na přípravě návrhu, a dále projekt ESA SMILE, ESA již realizovaný, kde rovněž je účast fakulty na úrovni hlavního konsorcia. Tyto projekty představí buď hlavní řešitelé, nebo jimi delegovaní zástupci.

Řada příspěvků bude věnována i novým a připravovaným kosmickým projektům USA, Japonska a Číny. Další informace o konferenci AXRO 2018 jsou k dispozici ZDE.

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci Kampusu Dejvice v Technické ulici a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30 % výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 18 000 studentů. Pro akademický rok 2018/19 nabízí ČVUT svým studentům 169 studijních programů a v rámci nich 480 studijních oborů. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2018 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4500 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 101. – 150. místě, v oblasti „Mechanical, Aeronautical and Manuf. Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical and Electronic Engineering“ na 201. – 250. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture/Built Environment“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 220. místě. V celkovém hodnocení university je ČVUT na 491. – 500. příčce v meziročním srovnání a je tak stále nejlepší tuzemskou technickou univerzitou. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…