ČVUT: Umělci a umělá inteligence se potkávají ve výzkumném centru RICAIP

07.09.2021 7:34

Česko-německé výzkumné centrum RICAIP na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze přivítá v následujících dnech a týdnech mladé evropské umělce, kteří se zde v rámci rezidenčního programu Goethe-Institutu zaměří na poznávání umělé inteligence a strojového učení.

ČVUT: Umělci a umělá inteligence se potkávají ve výzkumném centru RICAIP
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Smyslem rezidenčního programu, jenž na podzim do české metropole přivede pozoruhodné umělecké talenty z Francie a Velké Británie, je zprostředkovat vazby mezi vědci a evropskými umělci a inspirovat je k tvůrčí (spolu)práci.

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí

„Umělecké rezidence umožní mladým umělkyním a umělcům z oblasti výtvarného umění, aby se po dobu čtyř týdnů seznamovali s chodem prestižních vědeckých institucí v Evropě. Cílem je přitom transfer vědomostí a navázání úzké spolupráce mezi vědci, výzkumníky a umělci, což, jak věříme, je velice plodný proces,“ komentuje programová vedoucí Goethe-Institutu v České republice Luisa Rath.

Rezidenční program evropských umělců ve výzkumném centru RICAIP zprostředkovává česká pobočka Goethe-Institutu, a to v rámci celoevropského projektu Generace A = Algoritmus. Jde o celoevropský projekt německého Goethe-Institutu, jenž do třinácti prestižních evropských vědeckých a výzkumných institucí vysílá celkem patnáctku pečlivě vybraných stipendistů.

„Je to až podivuhodné, že jen několik dní poté, co náš institut navštívil německý spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier, budeme v našem Testbedu pro Průmysl 4.0 hostit návštěvu s tak rozdílným zaměřením,“ zdůrazňuje prof. Vladimíř Mařík, vědecký ředitel CIIRC ČVUT, a doplňuje: „Spolupráce s Goethe-Institutem si velmi vážíme, díky zapojení do tohoto programu zde budeme mít celkem tři umělce. Věřím, že to bude inspirativní pro ně i naše vědce.“

„Dnes jsme přivítali první dva stipendisty, kteří u nás v následujících týdnech nahlédnou do zákulisí odborného výzkumu,“ komentuje Tilman Becker, ředitel centra RICAIP: „Jsou jimi francouzští vizuální umělci Douna Lim a Théo Pesso, kteří se zaměří především na vliv algoritmů na současnou filmovou produkci. Vzniknou například scénáře ovlivněné umělou inteligencí, soustředí se i na to, jak přistupují počítačové algoritmy k filmovému střihu,“ dodává Tilman Becker. Na podzim pak do centra RICAIP zavítá britská umělkyně Lily McCraith, jíž zajímají především technické metody tvorby obrazu a textu a to, jaký mají tyto metody vliv na náš pohled na svět.

Tak jako RICAIP a CIIRC ČVUT v pražských Dejvicích otevírá své dveře umělcům dvanáctka dalších odborných pracovišť po celé Evropě. Výtvarná díla, nápady, myšlenky, které při těchto stážích vzniknou, budou uměleckým mostem, katalyzátorem mezi vědci a veřejností. Nabídnou nové perspektivy na náročné téma umělé inteligence a otevřou prostor pro další diskuze k tématu, které vykročí z vědeckého stínu směrem k širší veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…