ČVUT vyzkouší rozvoj obědů pro menzu na Strahově elektromobilem

24.07.2017 19:20

Vozový park Českého vysokého učení technického doplnil elektromobil Nissan eNV200. Univerzita vůz využije k rozvozu obědů pro svou menzu na pražském Strahově. Zápůjčku zrealizoval projekt Elektromobilita ČEZ, jehož cílem je podpora rozvoje tohoto způsobu dopravy v České republice.

ČVUT vyzkouší rozvoj obědů pro menzu na Strahově elektromobilem
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

„Nasazení elektromobilu v městském provozu považujeme vedle nesporného ekologického přínosu také za ekonomicky zajímavé. Dodávková úprava vozu nám umožňuje otestovat jeho jízdní vlastnosti při standardní rozvážce a vyzkoušet elektromobil v různých klimatických podmínkách roku. Pokud by testování vozidla prokázalo ekonomické úspory, zvážili bychom pro tyto a podobné účely nahrazení současného vozidla se spalovacím motorem právě elektromobilem,“ uvedl ředitel Správy účelových zařízení ČVUT Jiří Boháček.

„Jsme rádi, že naším partnerem, s nímž na zapůjčení elektromobilu spolupracujeme, je právě ČVUT. Jako symbol vysoce kvalitního technického vzdělávání se při propagaci využívání elektrických vozů stane příkladem dalším subjektům z oblasti školství,“ uvedl ředitel úseku produkty a trhy ČEZ ESCO, Petr Štulc. Nissan eNV200 s pohonem předních kol charakterizuje výkon 80kW, kapacita baterií 24 kWh, dojezd na jedno dobití 163 km a zrychlení z 0 na 100 km/hod za 14 vteřin.

V České republice je momentálně registrováno už téměř 1500 elektromobilů. Za celý rok 2016 se registrovalo 271 nových elektromobilů, v letošním 1. pololetí zatím 198 vozů na elektrický pohon. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy, i u nás se elektrická auta stávají běžnou součástí zejména městského provozu. V horizontu několika let se očekávají roční přírůstky nově registrovaných elektromobilů v řádu tisíců.

Skupina ČEZ v současnosti provozuje nejrozsáhlejší síť veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily v ČR. Vedle 27 rychlodobíjecích stanic je řidičům slouží i více než 40 tzv. stanic normálního dobíjení. Více na http://www.elektromobilita.cz/cs/mapa-dobijecich-stanic.html. Partnery projektu Elektromobilita ČEZ jsou subjekty z řad ministerstev, krajů, obcí, národních parků, automobilek, obchodních center a dalších komerčních subjektů.

Skupina ČEZ je aktivní také v oblasti elektromobility ve veřejné dopravě. Podporuje např. provoz dvojice elektrobusů jezdících už více než rok mezi stanicí metra Budějovická a BB Centrem na Brumlovce. Za tuto dobu ujely 60 tisíc kilometrů a svezlo se s nimi více než tři čtvrtě milionu pasažérů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…