Čakovice mládnou, další části Prahy vymírají

21.12.2017 10:25

Do pražských Čakovic se brzy přistěhují zhruba dvě stovky nových obyvatel. Postupně obsadí 81 nově dokončených bytů v domech s názvy Pomněnka a Rakytník. Ty jsou součástí projektu Čakovický park developerské společnosti M&K Real Estate ze skupiny Natland, v těchto dnech v nich probíhá kolaudace.

Čakovice mládnou, další části Prahy vymírají
Foto: M&K Real Estate
Popisek: Rakytník

„Dokončení výstavby těchto dvou objektů jsme původně plánovali na jaro 2018, práce se však podařilo urychlit,“ říká Šárka Kloučková z obchodního oddělení firmy.

V projektu, jehož výstavba byla zahájena v roce 2011, tak bude bydlet už zhruba tisícovka lidí.

Společnost M&K Real Estate nabídla tyto byty do prodeje v březnu 2016. Tedy v době, kdy se v hlavním městě postupně prakticky zastavila výstavba nového bydlení. Zájem tomu podle Kloučkové plně odpovídal.

„Jako první byly tradičně rezervovány malometrážní byty, na které jsme dokonce museli vytvořit pořadník,“ upozorňuje Kloučková. Zároveň oceňuje spolupráci s vedením městské části. Ta umožnila nejen samotnou bytovou výstavbu, ale zároveň přinesla čakovickým obyvatelům zlepšení infrastruktury – například v podobě nových míst v předškolních zařízeních, obchodních a stravovacích prostor.

Takový přístup ale není v hlavním městě všude samozřejmostí.

Pomněnka

„Existují městské části, jejichž stavební odbory nepovolily za poslední tři roky ani jeden nový byt,“ upozorňuje demograf Martin Červinka.

„Ještě v roce 2015 dostalo ve všech pražských městských částech dohromady stavební povolení 4000 bytů, v letech 2016 a 2017 pak ročně už jen 2000,“ „Jejich územní rozložení je navíc velmi nerovnoměrné,“ upozorňuje Červinka.

„Lokality, kde proběhla nová výstavba, mají příznivou věkovou strukturu tvořenou převážně aktivními skupinami ve věku 25 – 45 let a adekvátním počtem dětí,“ dokládá.

Příkladem mohou být podle něj právě Čakovice. V současné době má jedna z nejmenších pražských městských částí podle aktuálních údajů z radnice bezmála 11 tisíc obyvatel, jen v období 2006 až 2016 jich přibylo více než 4000. V období deseti let byla v této městské části zahájena výstavba 1400 nových bytů v bytových domech. „Čakovický park jako největší z nich nabídl postupně na 700 nových bytů,“ připomíná Červinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj: Víza zavádět nebudeme, je to fáma

19:02 Jihočeský kraj: Víza zavádět nebudeme, je to fáma

Zavedení vízové povinnosti pro vstup do jižních Čech je fáma. Tato spekulace se objevila v souvislos…