Celní správa: Celníci odhalili 48 tun odpadu, deklarovaného jako olovo

03.04.2022 20:15 | Tisková zpráva

V blízkosti bývalého hraničního celního přechodu Náchod-Běloves celníci v rámci běžné celní kontroly zadrželi v minulých dnech dva kamiony, přepravující celkem 48 tun odpadu.

Celní správa: Celníci odhalili 48 tun odpadu, deklarovaného jako olovo
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Litevští přepravci mířili s odpadem, deklarovaným jako jednodruhová surovina – olovo, z východní části Litvy přes Polsko do České republiky, kde měl být vykoupen a recyklován. Byl přepravován na ložných plochách návěsů ve velkých vacích; každá z jízdních souprav vezla 14 vaků a v nich 24 tun hmoty složené vizuálně z hlíny, kusů plastů, dřeva a kovových částí.

Vzhledem k důvodnému podezření, že přepravovaný odpad nesplňuje svým obsahem, konzistencí a vzhledem vlastnosti uvedené v předložených dokumentech, celníci odpad zadrželi.

Rozpor mezi údaji, uvedenými v průvodních dokladech, a faktickým stavem odpadu šetří Ministerstvo životního prostředí České republiky ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí, jež může v přestupkovém řízení rozhodovat o uložení správního trestu. Přičemž pokuta může dosáhnout výše až 50 milionů korun.

Legislativa, která upravuje nakládání s odpady, dopadá na veškerou přeshraniční dopravu odpadu a zakazuje jeho nelegální přepravu jak ve směru do tuzemska, tak i ve směru z Česka do zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…