Celní správa: Cizinci se pašování cigaret a zahřívaného tabáku nevyplatilo

24.02.2023 12:04 | Tisková zpráva

Hlídka mobilního dohledu Celního úřadu pro Kraj Vysočina si během noční směny vytipovala ke kontrole osobní dodávkové vozidlo Renault Kangoo s ukrajinskou registrační značkou.

Celní správa: Cizinci se pašování cigaret a zahřívaného tabáku nevyplatilo
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Osádku tvořili řidič turkmenské národnosti s pobytem ve Švýcarsku a tři ukrajinské spolujezdkyně. Celníci zbystřili, když v zavazadlovém prostoru objevili sofistikovaně zabalenou papírovou krabici. Ta obsahovala několik kartonů zahřívaného tabáku. Další takto zabalené kartony byly ukryty v dutinách nad zadními podběhy vozidla. Celkem bylo nalezeno 40 kartonů tabáku značky HEETS. Pod předními sedadly pak celníci objevili ještě 13 kartonů cigaret značek Winston a Marlboro označených, stejně jako u krabiček se zahřívaným tabákem, polskými kontrolními páskami.

Protože byl překročen limit pro dovoz těchto výrobků a řidič neprokázal jejich zdanění, celníci tabákové výrobky zadrželi. Řidič musel navíc zaplatit spotřební daň ve výši bezmála dvaadvacet tisíc korun. Vzhledem ke způsobu pašování s ním bylo dále zahájeno trestní stíhání ve zkráceném přípravném řízení, kdy mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Pašování tabákových výrobků, ale např. i lihovin, patří k neojedinělým případům, které se daří celníkům na Vysočině při kontrolách, zejména na dálnici D1, odhalovat. Letos se jednalo o pátý takový záchyt, v loňském roce bylo odhaleno 24 případů nezákonného dovozu tabákových výrobků a alkoholu. Na spotřební dani, jíž je Celní správa České republiky správcem, byla jen v těchto případech doměřena částka převyšující 980 tisíc Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…