Celní správa: Milostivé léto 2023

02.07.2023 16:44 | Tisková zpráva

Od prvního července je nově účinný zákon o mimořádném odpuštění a zániku některých daňových dluhů, který je znám pod pojmem Milostivé léto 2023. Umožňuje fyzickým osobám (včetně fyzické osoby podnikatele) odpuštění příslušenství daně. Osoby si mohou rovněž požádat o rozložení nedoplatku na splátky.

Celní správa: Milostivé léto 2023
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Milostivé léto 2023 se vztahuje na daňový dluh evidovaný celním úřadem do 30. září 2022 a který byl uhrazen do konce listopadu 2023. Fyzická osoba může požádat u příslušného celního úřadu v období od 1. července do 30. listopadu 2023 o odpuštění příslušenství daně. Příslušenstvím daně se rozumí úrok z prodlení, úrok z posečkané částky, penále, náklady řízení včetně exekučních nákladů a pokuta za opožděné tvrzení daně. Základní podmínkou mimořádného odpuštění příslušenství daně je však uhrazení nedoplatku u celního úřadu.

V případě, že je nedoplatek na dani vyšší než 5 000 Kč, může fyzická osoba požádat o rozložení úhrady nedoplatku na splátky na základě podané žádosti. Celní správa ČR připravila žádost ve formě elektronického formuláře, která nepodléhá správnímu poplatku.

Milostivé léto 2023 se nevztahuje na nedoplatky související s celním dluhem.

Žádost daňového subjektu musí být podána u věcně a místně příslušného správce daně, u kterého je evidován příslušný rozhodný nedoplatek. V rámci dělené správy tak může daňový subjekt podávat více žádostí, pokud má rozhodné nedoplatky u více celních úřadů. Forma žádosti není omezena, jedná se o obecné podání (listinná podoba, elektronicky nebo ústně do protokolu). Detailní informace jsou zveřejněny na stránkách celní správy.

 Daňové nedoplatky vůči finanční správě lze obdobným způsobem vyřešit u příslušného finančního úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…