Celní správa: Padělky teplákových souprav na internetu

21.03.2021 21:23

Plzeňští celníci ze Sekce pátrání Generálního ředitelství cel společně s kolegy z Oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Plzeň uzavřeli v loňském červnu akci krycím názvem „ADI“. Úkony trestního řízení zahájili specialisté z oddělení odhalování celních podvodů na základě podnětu jednoho z řady nespokojených zákazníků a odborného vyjádření zástupců majitelů ochranných známek.

Celní správa: Padělky teplákových souprav na internetu
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Vyšlo najevo, že posuzované zboží je padělané. Majitelka a zároveň i jednatelka vlastnila na Plzeňsku dvě společnosti a provozovala současně pět internetových obchodů. V nich nabízela k prodeji velké množství padělků. Celníci a policisté obstavili na bankovních účtech 516 593 Kč. Také provedli domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor, kde zajistili výpočetní techniku. Celkový výnos z trestné činnosti za období od roku 2019 do června 2020 prokázal výši bezmála čtyři miliony korun, k tomu téměř 20 000 kusů padělaného textilu a oděvních doplňků. Cena nabízeného zboží byla několikanásobně nižší, než je v případě originálu.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

V praxi se prodej uskutečňoval tak, že zákazník si na internetových stránkách objednal a následně on-line uhradil požadovanou cenu za zboží a dopravu. Pracovník internetového obchodu poté provedl objednávku na čínském internetovém prodejním serveru s adresou přímo zákazníkovi. Modus operandi je „dropshipping“.

Pečlivým prověřováním získali specialisté záznamy e-mailové korespondence konkrétních obchodů. Získali tak nejen obchodní komunikaci, ale i reklamace, zejména stížnosti zákazníků na originalitu a kvalitu zboží. V průběhu prověřování majitelka na svých internetových obchodech nabídky převážné většiny padělků vymazala. Došlo i ke změně majitele a jednatelem se stala blízká osoba.

Spisový materiál byl předán příslušníkům Oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Plzeň - město s návrhem na zahájení trestního stíhání v srpnu loňského roku. Ze strany vyšetřovatelů PČR bylo letos v lednu zahájeno trestní stíhání jak fyzických (žena 32 let, muž 34 let, oba z Plzeňska), tak právnických osob dle § 160 odst. 1 tr. řádu, a to ze spáchání přečinu porušení práv k ochranné známce a jiným označením. Jsou stíhané na svobodě. V současné době stále probíhá vyšetřování. Trestní věc dozoruje Okresní státní zastupitelství Plzeň - město.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…