Celní správa: Rozbili jsme pašeráckou skupinu

04.11.2021 17:05 | Tisková zpráva

Mezinárodní spolupráce se vyplácí. Důkazem je úspěšná akce BOB, při které se podařilo ozbrojeným složkám Kriminálního úřadu finanční správy (KÚFS) ze Slovenska, CBŚP Polska a Celní správy České republiky rozbít organizovanou zločineckou skupinu, obchodující s nelegálními tabákovými výrobky. Bylo zadrženo 19 osob, mezi nimi i hlavní organizátor. Kromě toho se podařilo zajistit i pět milionů kusů nelegálních cigaret, finanční hotovost, výrobní linky a komponenty na zpracování tabákových výrobků.

Celní správa: Rozbili jsme pašeráckou skupinu
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

V září letošního roku byla na Slovensku, v České republice a v Polsku realizovaná rozsáhlá akce s krycím názvem BOB. Provedl ji mezinárodní vyšetřovací tým na základě dohody uzavřené mezi Generální prokuraturou SR, Nejvyšším státním zastupitelstvím ČR a Generálním prokurátorem Polské republiky. Kriminální úřad finanční správy (KÚFS) má za sebou historicky nejrozsáhlejší akci, do níž se zapojil. „Těší mě, že díky této spolupráci se nám podařilo rozložit organizovanou skupinu, jejíž nelegální obchod přesáhl hranice tří států. Finanční správa má za sebou enormně úspěšný rok v odhalování nelegální trestné činnosti a toto je jen další důkaz, že obchodu s nelegálním tabákem u nás odzvonilo,“ zkonstatoval prezident slovenské finanční správy Jiří Žežulka.

KÚFS v Nitranském a Trnavském kraji vykonal čtyři domovní prohlídky a 21 prohlídek jiných prostor a pozemků. Kriminalisté finanční správy zajistili 1,8 milionu kusů cigaret bez platné kontrolní známky, tři plně funkční výrobní linky a finanční hotovost ve výši více než 37 tisíc eur. Jen na území Slovenska byla předběžně vyčíslena škoda na spotřební dani z tabákových výrobků ve výši 204,7 tisíc eur. Pokud by se vyrobené cigarety na základě zajištěných komponentů a krabiček dostaly na černý trh, nelegální obchodníci by je mohli prodat za více než 32 milionů eur. „Do akce bylo přímo nasazeno více než 100 ozbrojených příslušníků KÚFS. Ačkoli uvedená akce není z hlediska množství zajištěného zboží největší, výsledky jsou o to významnější, že se při akci podařilo zadržet i organizátora zločinecké skupiny, přičemž na Slovensku bylo zadrženo 5 pachatelů této trestné činnosti,“ podotkl ředitel KÚFS Miroslav Homola.

Nezákonná činnost byla páchána i na území Polska, kde bylo zadrženo 9 podezřelých osob. Zadržení byli obviněni z účasti v organizované zločinecké skupině včetně jedné osoby, která byla obviněná z jejího řízení. Další obvinění se týkají daňových trestných činů. Tamějším vyšetřovatelům se rovněž podařilo odhalit sklady, kde se nacházely komponenty na nelegální výrobu tabákových výrobků i hotové cigarety. V rámci akce zadržely ozbrojené složky celkem více než 5 milionů nelegálních cigaret s ochrannými známkami známých zahraničních tabákových značek.

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí

„Společně vykonaná mezinárodní akce proti této zločinecké skupině je výsledkem výborné spolupráce našich zahraničních partnerů ze Slovenska a České republiky, jako i polského Ústředního policejního vyšetřovacího úřadu, Generální prokuratury a Státní daňové správy. Díky neustálé výměně informací a kooperaci činností ze strany orgánů je možné potlačovat šedou ekonomiku, která je mimořádně citlivým a zatěžujícím jevem pro rozpočty zemí, v nichž se na trh dostávají nezdaněné tabákové výrobky,“ zhodnotil ředitel Ústředního policejního vyšetřovacího úřadu ve Vroclavi Slawomir Banasiak.

Pod úspěšné výsledky akce se podepsali i čeští celníci. Ti vykonali prohlídku jiných prostor a pozemků a zadrželi jednu osobu české národnosti a čtyři osoby polské národnosti. Zajistili technologické stroje pro tisk a výrobu cigaretových krabiček opatřených obchodním názvem „Marlboro“, archy krabiček určených na řez v počtu 380 000 kusů, více než 430 000 hotových přířezů, technologii na výrobu cigaretových filtrů, listinné důkazy a výpočetní techniku. „Hlavním cílem společného vyšetřovacího týmu bylo napomoci trestnímu jednání vedenému v České republice, na Slovensku a v Polské republice pro prověřované trestné činy spáchané organizovanou zločineckou skupinou i jednotlivými pachateli. Díky tomu, že tým shromáždil důkazy, vyhodnotil informace a identifikoval podezřelé osoby, narušil sofistikovanou nelegální činnost a zabránil zločinecké skupině pokračovat v milionových daňových únicích,“ shrnul generální ředitel Generálního ředitelství cel ČR Milan Poulíček.

Českým celníkům se podařilo zdokumentovat, že v období od letošního dubna do září mělo být v prohledaném areálu vyrobených a odvezených dalších nejméně 1,5 milionu kusů přířezů cigaretových krabiček. „Díky profesionalitě specialistů v rámci celého týmu se podařilo získat důkazy pro trestné stíhání a zajistit a zabrat výnosy z trestné činnosti v příslušných zemích,“ dodal ředitel sekce pátrání na Generálním ředitelství cel ČR Michal Šimůnek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …