Celní správa: Začíná sezóna pěstitelského pálení. Celníci upozorňují na pravidla

24.07.2023 16:03 | Tisková zpráva

S blížící se sezónou sklizně ovoce se naplno rozjede také výroba ovocných destilátů v pěstitelských pálenicích. Celý proces zpracování ovoce a následné využití destilátu má však svá daňová pravidla na jejichž dodržování dohlíží Celní správa České republiky.

Celní správa: Začíná sezóna pěstitelského pálení. Celníci upozorňují na pravidla
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

V Moravskoslezském kraji eviduje zdejší celní úřad celkem 68 pěstitelských pálenic, ve kterých si fyzická osoba může nechat vypálit ovocný destilát. Obliba tohoto způsobu zužitkování úrody je dána nejen historickou tradicí, ale také sníženou sazbou spotřební daně z lihu, která činí 162 korun za jeden litr 100% etanolu. Tato výhoda má však své zákonné povinnosti, které je třeba respektovat. „Jedním z nejčastějších problémů v oblasti pěstitelského pálení je neznalost tzv. „pěstitelské sezóny“. Tedy doby, po kterou si pěstitel může nechat vypálit maximálně 30 litrů 100% alkoholu se sníženou spotřební daní. Pěstitelská sezóna začíná vždy prvního července a končí posledního června sledujícího roku. Nejedná se tedy o klasický kalendářní rok, jak se mnoho pěstitelů mylně domnívá a z toho důvodu poté dochází k překročení limitu.“ Uvedl vedoucí daňového oddělení Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj. Snížená sazba spotřební daně na maximální množství 30 litrů absolutního alkoholu za pěstitelskou sezónu se vztahuje na domácnost, nikoli na jednotlivce. „Podmínka limitního množství na domácnost úzce souvisí s další zákonnou nutností, kterou je vypěstování ovoce pro pálení na vlastním pozemku nebo na pozemku, který je osoba oprávněna užívat. Proto se limit 30 litrů absolutního alkoholu vztahuje na domácnost, nikoli na osobu.“ Dodal k celé věci vedoucí daňového oddělení. Takto vyprodukovaný destilát se nesmí dále prodávat a je určen pouze pro osobní spotřebu.

Při porušení některé z této zákonné podmínky pěstitelského pálení hrozí pěstiteli pokuta až do výše půl milionu korun a zároveň může vystavit nepříjemnostem spojených s doměřením spotřební daně také pěstitelskou pálenici. Ta totiž, při překročení výše uvedeného limitu 30 litrů absolutního alkoholu na domácnost, musí doplatit rozdíl mezi sníženou a základní sazbou spotřební daně z lihu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…