Celní správy zabavily drogy užívané bojovníky Islámského státu

03.05.2017 12:29

Francouzské celní orgány ve spolupráci s protidrogovým oddělením Generálního ředitelství cel zadržely na území Francie zásilku z Libanonu obsahující kovové válce, které byly deklarovány jako formy. Do nich pachatelé ukryli 70 kg tablet známých pod komerčním názvem „Captagon“. Omamná látka obsahuje 12-18 % amfetaminu, stimulační drogy působící na centrální nervový systém.

Celní správy zabavily drogy užívané bojovníky Islámského státu
Foto: Celní správa ČR
Popisek: Celníci.

Tablety Captagonu jsou v současné době zneužívány převážně konzumenty na Blízkém východě, a zejména pak bojovníky tzv. Islámského státu, kterým Captagon údajně zesiluje smyslové vjemy, zvyšuje sebevědomí, snižuje práh bolesti a zbavuje strachu.

Zásilka směřovala z Libanonu přes Francii do České republiky, a to české fyzické osobě, která měla Captagon dále odeslat přes Turecko zákazníkovi v Saúdské Arábii. Platba za přepravu byla uskutečněna z území Turecka, a to z blízkosti syrských hranic.

Captagon je obchodní značka pro lék Fenethylline, vynalezený v roce 1961. V současné době je na základě rozhodnutí Světové zdravotnické organizace ve většině zemí světa zakázán.
 
Důslednou kontrolou dovozu, vývozu a průvozu léčiv zabraňuje Celní správa ČR zneužití léků a dbá na ochranu zdraví spotřebitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…