Centrum Kociánka nikdo neruší! Internetem se šíří nepravdivá fáma

05.08.2014 14:26

Po facebookových skupinách pro handicapované se šíří formou petice poplašná zpráva, že Brněnské Centrum Kociánka bude zrušeno. Na petici již reagovalo přes tři stovky lidí, kteří této poplašné zprávě uvěřili a připisují pod petici pobouřené odkazy, že by se Centrum Kociánka rozhodně rušit nemělo.

Centrum Kociánka nikdo neruší! Internetem se šíří nepravdivá fáma
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Handicapované děti v ústavu

Pobouření lidí je však zbytečné, neboť Centrum Kociánka nechce rušit ani jeho zřizovatel ministerstvo práce a sociálních věcí a o rušení neví a striktně odmítá i vedení Centra Kociánka.

Za připravovanou peticí stojí aktérky Kamila Volejníčková a Edita Bartošová, které se zaštiťují organizací Sdružení rodičů a přátel Centra Kociánka, z.s., které však ve veřejném rejstříku nefiguruje pod označeným názvem, jako řádně zaregistrovaná organizace. V petici jsou obsaženy informace, poškozující Centrum Kociánka nepodloženými výroky o rušení různých služeb. Nic takového se však ve skutečnosti neděje a nikdo takové kroky nepodniká. Naopak v současné době se připravuje rozšíření stávajících sociálních služeb o službu osobní asistence, jejíž potřeba dlouhodobě za starého vedení Kociánky byla přehlížena. Registrace uvedené služby navazuje na zkvalitnění všech ostatních již poskytovaných sociálních služeb. Centrum Kociánka tedy dále žije svým životem a připravuje se na další školní rok. Volejníčková s Bartošovou v petici uvedly několik závažných obvinění stávajícího vedení Centra Kociánka.

První z nich citujeme z textu petice: „Víc a víc se projevuje snaha přetvořit Kociánku na centrum chráněného bydlení pro dospělé a děti školou povinné do služeb nepřijímat, čímž se postupně docílí zániku i MŠ a ZŠ.“ Je namístě k objasnění uvézt, že MŠ a ZŠ jsou školská zařízení, jejímž zřizovatelem není MPSV, nýbrž Jihomoravský Kraj. Centrum Kociánka, jako státní příspěvková organizace nemá žádný vliv na rozhodování zřizovatele školských zařízení Mateřské a Základní školy pro tělesně postižené, Brno, Kociánka 6.  Aktérky petice se dále obávají snižování počtu klientů denního stacionáře. Není však důvod se obávat snižování počtu klientů denního stacionáře. Centrum Kociánka fámu vyvrací jasnými fakty, které vychází z reálných čísel, statistik a rozhodnutí vedení Centra Kociánka:

Kapacita denního stacionáře je 130 uživatelů. Tato kapacita je neustále obsazena a v případě uvolnění místa, je místo obsazeno zájemcem z evidence žadatelů o službu. V roce 2013 bylo do služby Denní stacionář přijato 11 nových uživatelů školního věku. Přičemž tento počet je dán vždy aktuální konkrétní volnou kapacitou denního stacionáře.

V roce 2014 byli do denního stacionáře přijati prozatím 4 uživatelé. V měsíci září se předpokládá nástup minimálně 10-ti uživatelů (z toho 3 uživatelé do detašovaného pracoviště Březejc). Služba denní stacionář bude tedy i v roce 2014 plně obsazena.

„Z důvodu vysokého zájmu o službu denní stacionář se rozhodně neuvažuje o snížení její kapacity,“ poznamenal vedoucí služby, Zdeněk Vydržel. „Naopak se neustále snažíme reagovat na potřeby uživatelů a snažíme se naše služby zkvalitňovat. Od září 2014 bude denní stacionář při základní škole na budově DEF personálně posílen o 4 a půl úvazku zaměstnance.“

Na denním stacionáři Centra Kociánka bude díky personálnímu navýšení probíhat aktivizace v malých skupinách, která bude poskytována odborným personálem.

Do služby týdenní stacionář v září 2014 nastupují všichni uživatelé školního věku, kteří si o poskytování této sociální služby požádali.

Petice dále uvádí: „Je vyvíjen tlak na snižování intenzity poskytované rehabilitace a lékařské péče.“ Volejníčková s Bartošovou se tak snaží připomenout kauzu, kterou rozpoutaly v médiích v listopadu 2013. Bývalé vedení, představované Mgr. Jiřím Podluckým, od vzniku fungování zdravotních pojišťoven, neučinilo žádný krok k registraci zdravotní péče poskytované na Kociánce. Při tom byla poskytována bez legálního oprávnění na Kociánce zaměstnanými lékaři. Až na základě kroků učiněných ředitelem Komárkem došlo k registraci poskytování zdravotní.

 Tehdy žádný z lékařů nebyl registrující a uživatelé museli být zároveň ještě registrováni u svého lékaře mimo Centrum Kociánka. Nyní je však nabídka lékařských služeb dokonce širší. Uživatelé Centra Kociánka mohou navíc využívat služby praktického lékaře pro dospělé a neurologa pro dospělé. V minulosti byli lékaři pouze čtyři a to dětský neurolog, pediatr, ortoped a stomatolog. V roce 2012 muselo Centrum Kociánka vynaložit z rozpočtu zřizovatele Ministerstva Práce a Sociálních věcí na zajištění lékařské péče kvartálně statisíce. V roce 2014 však nabídka lékařské péče stojí kvartálně pouze desítky tisíc, přičemž nabídka je o dva lékaře širší.

V rámci rozsahu a poskytování služeb rehabilitace se pro uživatele Centra Kociánka nic nemění. Centrum Kociánka nyní vyvíjí snahu o převedení hrazení zdravotní péče z rozpočtu zřizovatele na zdravotní pojišťovny. Rozsahu a formy poskytování služby pro uživatele se však tyto změny financování netknou.

Petice si dále stěžuje na rušení části pobytových služeb. Neuvádí žádnou službu konkrétně, neboť v Centru Kociánka je pobytových služeb více. Vedení Centra Kociánka se domnívá, že by mohly mít aktérky na mysli rušení části pobytových míst ve službě Domovy pro osoby se zdravotním postižením. Kapacita této služby byla dne 9. 12. 2011 nastavena bývalým vedením Centra Kociánka na 70 uživatelů. O službu však nikdy nebyl zájem takový, aby byla plně využita. Ve skutečnosti v roce 2011 projevilo o službu zájem 65 uživatelů, 2012 – 52 uživatelů, 2013 – 43 uživatelů a v roce 2014 zatím pouhých 41 uživatelů. „Zároveň se snažíme reagovat na potřeby našich uživatelů. V minulosti vybudované pokoje nevyhovují současným potřebám uživatelů. Na dvoulůžkovém pokoji může být ubytována pouze jedna osoba na vozíčku, protože se na tyto pokoje dva vozíky nevejdou. Ze 41 uživatelů je pouze 1/3 uživatelů mobilních, ostatní uživatelé jsou imobilní.“ Poznamenala Zdeňka Kornhäuserová, vedoucí služby.

Pokud by tedy došlo ke snížení kapacity dané služby, tak jedině na základě snížení zájmu uživatelů o tento typ služby. Naopak se navýšil zájem o služby  chráněné bydlení a sociálně terapeutické dílny, což vedlo k navýšení kapacity těchto služeb. Ze stejného důvodu se zvažuje také navýšení kapacity odlehčovací služby. Jednotlivé kapacity služeb se odvíjí vždy od potřeb a zájmu uživatelů, které neustále sledujeme a vyhodnocujeme.

Volejníčková s Bartošovou dále v petici uvádí nepravdy typu: zruší se hipoterapie, zahrady, skleníky, chráněné dílny, logopedie a zájmové kroužky.

Stávající vedení Centra Kociánka nikdy o uzavření skleníků a zahrady neuvažovalo. Je otázkou z jakého zdroje tyto zjevně nepravdivé informace pramení. Centrum Kociánka pouze hledá efektivní využití těchto úseků, které jsou ekonomicky náročnější na provoz. V rámci služby sociálně terapeutické dílny (STD) vznikl tedy na tomto úseku nový projekt. Jedná se o nácvik pracovních dovedností zaměřený na dvě činnosti: farmářské práce - práce u zvířat a farmářské práce – práce na zahradě. Uživatelé služby STD se díky tomuto projektu naučí pracovním dovednostem a jejich uplatnění na trhu práce se tímto zvyšuje. Počítáme s tím, že zájem o tyto činnosti poroste.

V zahradě je v současné době také zaměstnáno na částečné úvazky 5 osob se zdravotním postižením, převážně se jedná o bývalé uživatele služeb Centra Kociánky. O službu hipoterapie je z řad uživatelů Centra Kociánka zájem tak velký, že je neustále plná.

„Mrzí nás fakt, že aktérky rozšířily mezi zainteresovanou veřejností fámu, že se Centrum Kociánka ruší a probíhá jeho postupná likvidace. Díky rozhořčeným komentářům pod peticí je jasné, že ji podepisují zvláště lidé, kteří uvěřili, že bude zrušeno a to nejspíše velice brzy. Takovéto šíření fám a dezinformací uživatelům a zaměstnancům Centra Kociánka neprospívá.“ Uvedl ředitel Centra Kociánka Tomáš Komárek.

Je tedy velkou otázkou, komu a čemu má ve skutečnosti petice prospět?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

7:02 Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektan…