Češi mohou bezvízově cestovat do 152 zemí světa

28.04.2017 15:14

Dle žebříčku síly cestovních pasů (Global Passport Power Rank 2017) se Česká republika umístila na osmém místě. Do nejvíce států světa mohou bezvízově vycestovat občané Německa a Singapuru (159).

Češi mohou bezvízově cestovat do 152 zemí světa
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Do zahraničí ročně vycestuje na dovolenou 4,3 milionu Čechů, z nichž přibližně 75 % tráví svůj pobyt ve dvanácti nejnavštěvovanějších zemích, do kterých je možné vycestovat bezvízově. Vízum si čeští turisté nejčastěji hradí na cestách do Egypta.

Cena víza aktuálně činí 25 USD. Začátkem roku Egypt uvažoval o zvýšení ceny poplatku na 60 USD. Od tohoto záměru však prozatím upustil. Dalšími zeměmi s vízovou povinností či s povinností registrace pro české občany jsou např. Kuba, Srí Lanka, Vietnam, Čína či Rusko.

AČCKA spolu s evropskou asociací ECTAA v minulosti spoluiniciovala zrušení vízové povinnosti do Thajska a Spojených arabských emirátů, které jsou nejnavštěvovanějšími cíli v segmentu exotických zájezdů. Thajsko, které v loňském roce navštívilo 43 tis. českých občanů, zrušilo vízovou povinnost v roce 2011. Turistické vízum od roku 2015 nepožadují ani Spojené arabské emiráty, které se v loňském roce staly cílem návštěvy pro 55 tisíc českých občanů.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má v současné době více než 250 členů z řad subjektů cestovního ruchu. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA - asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur zemí Evropské unie, účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…