Česká centra: České taneční filmy pod newyorským nebem

20.08.2021 14:02

Pražský Festival tanečních filmů, zaměřený na dance for camera filmy, připravil přehlídku českých tanečních filmů „na míru“ prostorám Českého centra New York.

Česká centra: České taneční filmy pod newyorským nebem
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

 Ve čtvrtek 26. srpna se na střeše České národní budovy na Manhattanu představí výběr českých tanečních filmů, přičemž divákům se zde představí hned čtyři snímky – Delimitation, Roselyne, Efeméry a Fibonacci.

S NOVÝM ELÁNEM A ENERGIÍ 

Neverbální divadlo a tanec má v programové strategii Českého centra New York (ČCNY) mnohaletou tradici, jeho uvádění ale zastavil Covid, a tak se začalo experimentovat. Díky podpoře  ČCNY se zde v minulosti představil například filmový taneční projekt newyorského studia Dušana Týnka. Nový projekt, který tentokráte vznikl ve spolupráci s Pražským festivalem tanečních filmů, však přináší „taneční současnost“ a jako takový má vynikající předpoklady zaujmout newyorské publikum. Dance for camera snímky spojují poezii filmu
s novým rozměrem tance.

JANA NÁVRATOVÁ, UMĚLECKÁ ŘEDITELKA FESTIVALU TANEČNÍCH FILMŮ: „Do Bohemian National Hall se s českými tanečními filmy vracíme po pěti letech. Poprvé jsme představili kolekci českých dance for camera filmů v roce 2016. Letos nabízíme umělecky vyzrálou tvorbu, která je výsledkem nadšení i odvahy experimentovat a hledat silnou vizuální a emocionální výpověď na pomezí tance a filmu.“

MIROSLAV KONVALINA, ŘEDITEL ČESKÉHO CENTRA NEW YORK:
„Doba, kdy je tak nesmírně složité cestovat a pořádat živé umělecké akce, je pro žánr tanečních filmů velmi příznivá. Nikoli jako náhražka představení, ale jako plnohodnotný samostatný interdisciplinární prostor, v němž se mohou potkat tanečníci, choreografové
i filmaři se svými diváky. Jsme moc rádi, že tento prostor může České centrum New York nabídnout a věříme, že česká tanečně-filmová tvorba naše návštěvníky zaujme.“

Organizátoři se pak rozhodli jít ještě dále a přehlídku na střeše České národní budovy v New Yorku, obohatit o živou taneční performanci české tanečnice Denisy Musilové a její americké taneční partnerky Tami Stronach (USA).

ZATANČÍ „POD HVĚZDAMI“

Delimitation – letošní vítěz mezinárodní soutěže Festivalu tanečních filmů natočila režisérka Tereza Vejvodová s tanečnicí Markétou Jandovou v hlavní roli. Film tematizuje hledání osobního prostoru a pocit osamění uprostřed rušného velkoměsta. Tereza Vejvodová je i režisérkou druhého snímku Roselyne, který je filmovou verzí stejnojmenného sóla performerky Cécile Da Costa. Postava Roselyne má reálný předobraz v ženě, která se příliš věnovala svému okolí až zapomněla prožívat svůj vlastní život. Film přináší intimní vhled do křehkosti a chaosu, v němž se postava pokouší najít sama sebe.

Snímek Efeméry vznikl jako pohotová varianta stejnojmenného site-specific projektu Farmy v jeskyni v situaci, kdy soubor nemohl kvůli restrikcím odehrát inscenaci živě před diváky. Vedoucí souboru Farmy v jeskyni Viliam Dočolomanský s režisérem Jiřím Matouškem pojali film jako psychedelickou procházku domem hrůz a podivností. Dočolomanský dokázal kameře nabídnout panoptikální postavy a znepokojivé hororové situace jako náhodné průhledy do nehostinných prostor členité budovy, jako cestu patry podvědomí, kde potkáváme strašáky, traumata a zlé sny.

Velkou poklonu krásám krajiny v okolí moravského Kyjova složil ve filmu Fibonacci režisér Tomáš Hubáček. Ve spolupráci s choreografkou Marií Gourdain vytvořili environmentální vizuální báseň, v níž strukturu krajiny umocňuje rytmus hudby a pohyb lidského stáda jako výraz jednoty života, ale i obavy o něj.

Program, který diváci v New Yorku uvidí, odráží jak kvalitu české taneční a choreografické tvorby, tak sílu audiovizuálního konceptu. Selekce je tak hodnotným nahlédnutím do témat současného českého umění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…