Česká centra: Čeští umělci na asijském PAMS

05.10.2016 12:10

Na 12. ročníku veletrhu scénických umění PAMS v Soulu (Performing Arts Market in Seoul) konaném od 4. – 8. 10. 2016 v jihokorejském Soulu se i letos představí Česká republika. Nejvýznamnější asijský veletrh zaměřený na oblast tanečních a scénických umění pravidelně přiláká tisice návštěvníků. Letošní ročník uvede v rámci sekce PAMS Link představení Divočina souboru BURKI & COM v prostoru MAPO Arts Center a zpěvačku Never Sol. Česká centra iniciovala a koordinují českou účast za podpory Ministerstva kultury České republiky.

Česká centra: Čeští umělci na asijském PAMS
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

PRESTIŽNÍ PAMS HOSTÍ UMĚLCE Z ČESKÉ REPUBLIKY

Veletrh scénických umění PAMS se koná v Soulu v prvním říjnovém týdnu (4. 10. – 8. 10. 2016). Událost sledují odborníci z Asie i z celého světa. Díky iniciativě Českých center se ani letošní 12. ročník neobejde bez českého zastoupení.

Plánovaná účast na PAMS, kterou iniciovala a organizují Česká centra ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR, bude mít nemalý přínos pro propagaci země v Asii. Prostřednictvím PAMSu je možno seznámit korejské pořadatele s aktuální nabídkou českých umělců. Na světoznámý veletrh letos cestuje soubor BURKI & COM s představením Divočina/ Marnivost ptačích křídel. Událost se koná v prostoru MAPO Arts Center. Režisérkou a choreografkou představení je Jana Burkiewizcová. Šanci na oslovení korejského publika tak získala i zpěvačka Never Sole (Sára Vondrášková), která je přirozenou součástí tvůrčího týmu. Její hudba a aranže doplňují atmosféru představení. Never Sol se jako zpěvačka objeví v rámci POP UP Stage, kde má vybraný umělec 10 minut na představení své tvorby. České centrum Soul zajistilo také dva koncerty této mladé české zpěvačky mimo program PAMSu, a to v klubu Strange Fruit (kde vystoupí společně s místní skupinou Funkafric) a v Live Caffé Radio Kitchen.

MICHAELA LEE, ŘEDITELKA ĆESKÉHO CENTRA SOUL:

„Díky spolupráci Českého centra Soul a místní univerzity proběhne také taneční workshop vedený členy souboru. Během celého veletrhu bude otevřen český stánek (v Hongik Daehagno Artcenter) a proběhne řada networkingových setkání. Jihokorejský veletrh scénického umění PAMS je ve srovnání s newyorským APAPem komornější, představuje však jedinečnou příležitost k pronikání evropského divadla a tance do Asie. Každoročně se sem sjíždí bezmála 2 000 delegátů a zájem o účast ze strany uměleckých souborů permanentně narůstá.“

SIDance

Souběžně s veletrhem PAMS probíhá v Soulu i mezinárodní festival současného tance SIDance (8. 10. 2016). Také zde zanechá český tanec svoji stopu. Přenášou na téma situace současného českého scénického umění vede Yvona Kreuzmannová ředitelka festivalu Tanec Praha.

PAMS/ SOUL, 12. ročník
(zahájení se koná 4. 10. 2016)

Významný mezinárodní veletrh scénického umění, 12. ročník
Česká centra, hlavní organizátor české účasti; za podpory Ministerstva kultury České republiky.

Česká účast:
Stánek na veletrhu (č. 53) – lokace: Hongik Daehagno Artcenter
2 taneční představení Divočina souboru Burki&Com v rámci PAMS Link. Místo konání: MAPO Arts Center.
2 koncerty Never Sol v Soulu. Místo konání: klub Strange Fruit (spolu s místní skupinou Funkafric) a Live Caffé Radio Kitchen
umělecký taneční workshop ve spolupráci s místní univerzitou

Jana Burkiewizcová, choreografka a řežisérka

Po dokončení konzervatoře Taneční centrum Praha (2002) a magisterského studia na pražské HAMU (2009) se věnuje zejména rozvíjení uměleckých možností současného tance ve fúzi s dalšími divadelními obory. Absolvovala řadu zahraničních stáží zaměřených na progresivní proudy v současném tanci. Je autorkou choreografií k opeře Don Giovanni (Národní divadlo, Praha), muzikálům Mauglí (Divadlo Kalich, Praha), Quasimodo (Divadlo Hybernia, Praha) a mnohým dalším. V mezinárodním projektu Lidoskop (United Arts) pak propojila soudobý tanec s prvky nového cirkusu a vrcholové akrobacie. Společně s Adélou Stodolovou připravila představení Ženy (divadlo komedie, Praha) spojující pohyb s hereckou akcí do jednotného interpretačního jazyka stále se měnících symbolických obrazů. Ve fůzi tance a nového cirkusu pokračovala také v roce 2015 v představení Walls & Handbags pro Losers Cirque Company a STK Theatre Concept/Skutr, za které získala Jana Burkiewiczová Cenu Divadelních novin v kategorii taneční a pohybové divadlo v sézoně 2014/2015. Jejím posledním počinem je autorské představení Divočina, marnivost ptačích per.

ČESKÁ CENTRA
Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí ČR pro propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 22 velkoměstech na třech kontinentech. V loňském roce uspořádala Česká centra více než 2 300 akcí (výstav, veletrhů, přednášek a prezentací) a oslovila téměř 2,5 mil. návštěvníků. Z toho více než 160 uskutečněných akcí patří do kategorie scénická umění. Od července 2016 je generálním ředitelem Jan Závěšický.
Podle analýzy Economic ImpacT v roce 2015 přinesla 1 Kč vložená do činnosti ČC v zahraničí dalších 2,84 Kč externích zdrojů a partnerství. Každou korunou vloženou do propagace ČC získala ČR celkově 3,84 Kč pro propagaci země.

Více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…