Česká centra: Objekty v zrcadle jsou blíž, než se zdají být

14.12.2020 22:11

Česká centra a Odeon představují antologii povídek českých autorů.

Česká centra: Objekty v zrcadle jsou blíž, než se zdají být
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Historicky první knižní publikace připravená Českými centry vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Odeon. Kniha „koronapovídek“ s názvem Objekty v zrcadle jsou blíž, než se zdají být, přiblíží leckdy nečekaná zhodnocení stavu nouze očima sedmnácti českých autorů. Projekt iniciovaný Českým centrem Berlín byl původně určen pro zahraniční uvedení. Původní záměr se však postupně rozvinul díky zapojení dalších sedmi českých center v zahraničí. Vznikl tak výběr od českých autorů (s výjimkou německého spisovatele Martina Beckera) se specifickou vazbou na danou zemi. Povídky zavedou své čtenáře do Izraele, Japonska, Německa, Rakouska, Řecka a Spojených států amerických.

SEDMNÁCT
Antologie pojmenovaná podle názvu jedné z povídek autorky Lucie Faulerové představuje pro Česká centra zbrusu nový počin v oblasti vydavatelství. O své příběhy vzniklé během první vlny „korona-doby“ se s čtenáři podělí Martin Becker, Bianca Bellová, Pavel Brycz, Lucie Faulerová, Radek Fridrich, Jiří Janků, Jaromír Konečný, Robert Mikoláš, Iva Pekárková, Markéta Pilátová, Lída Rakušanová, Tomáš Ráliš, Jaroslav Rudiš, Tereza Semotamová, Marie Topolová, Kateřina Tučková, David Zábranský. Krátké osobité texty popisují například to, jak se karanténa, izolace či náhlá proměna životů zrcadlí v lidských osudech. Kniha obsahuje výběr z textů, které byly pro uvedená zahraniční ČC napsány.

TÉMA PROSTĚ VYPLYNULO
Oslovení autoři neměli prakticky žádná omezení kromě rozsahu textu, podmínkou byla také znalost daného prostředí, resp. osobité propojení s teritoriem. Téma COVID 19 nakonec prochází zcela mimoděk dějem jako červená nit, aniž by bylo podmínkou zadání. Projekt iniciovalo České centrum Berlín, přičemž koronapovídky měly původně „žít“ jen v on-line prostředí a byly určeny místnímu publiku. Postupně se však zapojila také další centra v zahraničí: Jeruzalém-Tel Aviv, Tokio, Mnichov, Vídeň, Moskva, Athény, New York. Díky tomu mohla později vzniknout ojedinělá publikace podávající svědectví o myšlenkách a emocích v čase korony také v knižní podobě. Až na výjimky byly povídky uveřejněné v této antologii napsány v češtině; svůj text dodal Martin Becker z Německa, který je s českou kulturou bytostně spjat.

ONDŘEJ ČERNÝ, GENERÁLNÍ ŘEDITEL ČESKÝCH CENTER:
„Myšlenka ‚korona povídek’, jak jsme začali tomuto síťovému online projektu říkat, se zrodila v Českém centru Berlín. Naším původním cílem bylo získat originální autorský beletristický text pro prezentaci na webu a sociálních sítích, a to od českého autora, který má silný vztah k německému prostředí. Tento nápad převzali a dále rozvinuli ředitelé a ředitelky našich dalších sedmi českých center v zahraničí. Texty vznikaly většinou v češtině a byly přeloženy v uvedených zemích do místních jazyků. Vznikl tak konvolut pozoruhodných povídek, které jsme s vynikajícím ohlasem publikovali v online prostředí – a který díky nakladatelství Odeon dostává do ruky i český čtenář.” 

Díky spolupráci s nakladatelstvím Odeon – partnerem projektu – se kniha dostává do distribuce ještě před vánočními svátky, a to i ve formě e-publikace. Na novém knižním projektu intenzivně spolupracovalo také Oddělení kulturní diplomacie z pražského ústředí Českých center.

ANNA HRABÁČKOVÁ, EDITORKA A KOORDINÁTORKA PROJEKTU (ČESKÁ CENTRA):
„Vznikla pozoruhodná kniha s texty svébytnými svojí strukturou, délkou i pojetím samotného příběhu. Každý autor dveře do své povídky otevírá jiným klíčem a zároveň s porozuměním pro kontext země daného českého centra, s nímž navázal spolupráci. A také ta křehká korona, která nám všem trochu přenastavila současnou každodennost, což reflektuje i název celé antologie! Speciální doba žádá přijetí nových výzev, kterých jsme se zhostili také tímto způsobem, kdy se Česká centra stala knižním vydavatelem.“

JINDŘICH JŮZL, ŠÉFREDAKTOR (ODEON):
„Název svazku odkazuje k původně bezpečnostnímu varování, které se stalo všeobecně známým úslovím a funguje v řadě kontextů. Ale tahle kniha by rozhodně neměla odrazovat, naopak! Na ‚jedné lodi‘ se zde setkali špičkoví čeští autoři různých generací. Přijde mi, že číst tuhle knihu je dobrodružství. Nalaďte se na tu správnou vlnovou délku, nebudete litovat…“

Další projekt Českých center tak představuje jakési memento etapy nastolující doposud nepoznané výzvy, kterým dnes musí čelit světová veřejnost a současně se je učí zvládat: s nadějí, odhodláním i pokorou. Právě v tom spatřují realizátoři největší přínos tohoto nevšedního literárního díla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…