Česká krajina: Ochránci vybrali na úklid rezervace již přes polovinu potřebné částky. Sbírka pokračuje ještě několik dní

16.12.2022 9:15 | Tisková zpráva

Přes polovinu potřebné částky již věnovala veřejnost na úklid černých skládek a pozůstatků po armádě v rezervaci divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovice. Lidé mohou ještě několik dní přispívat na zachrantekone.cz.

Česká krajina: Ochránci vybrali na úklid rezervace již přes polovinu potřebné částky. Sbírka pokračuje ještě několik dní
Foto: ceskakrajina.cz
Popisek: Česká krajina

„Chtěl bych moc poděkovat všem, kteří na sbírku přispěli. Jeden den práce těžké techniky stojí přes deset tisíc korun. Je potřeba na odstranění zbytků suti, rozbitých panelů a další pozůstatků po působení armády i desítkách let zavážení území černými skládkami,“ vysvětlil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci založila ve spolupráci s vědci. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Ochránci přírody v minulých letech vlastními silami i s pomocí dobrovolníků odstranili z rezervace tuny odpadů. „Vše, co jde odklidit ručně, jsme již uklidili nebo postupně uklízíme. Některé práce se však bez techniky neobejdou,“ doplnil Dalibor Dostál.

Práce se zaměřují především na nově připojené části rezervace. Odklízení nepořádku se uskutečnilo již při rozšiřování rezervace, mnoho černých skládek i zbytků po armádě se však objevuje postupně, jak zvířata spásají dříve neprůchodnou a nepřehlednou vegetaci.

Lidé mohou přispět prostřednictvím speciální sbírky na portálu Darujme.cz přes odkaz zachrantekone.cz . Každou korunu, kterou věnují, pak o stejnou částku navýší Fond pro udržitelný život, který v letošním roce založila společnost JRD GROUP až do částky padesát tisíc korun. „Podpora veřejnosti je od nás od začátku velmi důležitá, bez ní by se rezervaci nepodařilo udržet ani rozšířit,“ ocenil Dalibor Dostál dlouhodobý zájem veřejnosti o velké kopytníky.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Qminers, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Accace, Zelená domácnost, Amanita Design, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.