Česká krajina: Prvním mládětem letošního roku v milovické rezervaci velkých kopytníků je malé zubře

29.03.2023 20:29 | Tisková zpráva

O první mládě letošního roku se dnes rozrostla rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Na svět tam přišlo malé zubře.

Česká krajina: Prvním mládětem letošního roku v milovické rezervaci velkých kopytníků je malé zubře
Foto: ceskakrajina.cz
Popisek: Česká krajina

„Je to vůbec poprvé za osm let fungování rezervace, kdy jsme zaznamenali první mládě v rezervaci právě u zubrů. Až dosud se o každoroční prvenství střídavě dělili divocí koně a zpětně šlechtění pratuři,“ uvedl Dalibor Dostál z ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. Mládě objevil při odpolední kontrole stád pracovník chovatelského dohledu rezervace. 

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26157 lidí

Pohlaví čerstvě narozeného mláděte zatím nebylo možné určit, protože se pracovníci rezervace nemohou ke stádu přiblížit do potřebné vzdálenosti. „Zubři jsou po narození mláďat velmi plaší a opatrní. Do blízkosti potřebné k určení pohlaví se většinou dostaneme až po několika týdnech, někdy i měsících,“ doplnil Dalibor Dostál.

Malí zubři se dosud v milovické rezervaci rodili od května do srpna. „Březnový termín je tak o dva měsíce včasnější, než je v rezervaci obvyklé,“ zmínil Dalibor Dostál. Většina mláďat velkých kopytníků v rezervaci obvykle přichází na svět na jaře, divocí koně a pratuři ale zaznamenali porody i v lednu či v únoru.

Včetně čerstvého mláděte nyní žije v milovické rezervaci 37 zubrů, na šest desítek divokých koní a dvě desítky zpětně šlechtěných praturů.  Rezervace již poskytla desítky zvířat do více než deseti rezervací v České republice i v zahraničí. 

Zubr evropský je největším savcem evropského kontinentu. Po první světové válce člověk tento druh ve volné přírodě vyhubil a zubři přežili jen v zajetí, odkud se později začali vracet zpět do přírody. Transport zubrů do milovické rezervace v roce 2015 byl největším, jaký se dosud v České republice uskutečnil.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět prostřednictvím portálu darujme.cz/krajina nebo nákupem na e-shopu www.zelenadomacnost.com, kde je rezervace jedním z podporovaných projektů.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Qminers, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Accace, Zelená domácnost, Amanita Design, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Hotelová škola Poděbrady, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…