Česká krajina: Studentky z Poděbrad podpořily rezervaci velkých kopytníků prodejem rostlin

31.12.2022 15:33 | Tisková zpráva

Finanční sbírku pro rezervaci velkých kopytníků uspořádali v letošním roce studentky Hotelové školy Poděbrady. „Jedná se o středoškolské studentky druhého a třetího ročník zapojené do projektu Cena Vévody z Edinburghu (DOFE), kde se mimo jiné také zabývají environmentálním vzděláváním,“ vysvětlil Karel Novák, vedoucí vychovatel Domova mládeže Hotelové školy Poděbrady.

Česká krajina: Studentky z Poděbrad podpořily rezervaci velkých kopytníků prodejem rostlin
Foto: ceskakrajina.cz
Popisek: Česká krajina

Pod jeho vedením se studentky začaly věnovat pěstitelství. „Přesazovali jsme rostlinky rýmovníku a tlustice a po celý rok jsme jim dopřávali péči v podobě pravidelného zalévání. Mimo to jsme také barevně pomalovali kelímky od jogurtu, aby měly rostlinky veselejší prostředí pro růst,“ vysvětlila studentka třetího ročníku Veronika Skalická.

V rámci dobrovolnických aktivit v rámci Ceny Vévody z Edinburghu pak studentky s vypěstovanými rostlinami dále pracovaly. „A tak si návštěvníci školního School Food Festu, který se konal v červnu, mohli naše rostlinky zakoupit a podpořit tím rezervaci zubrů v Milovicích. Akce byla velmi úspěšná a pro milovické zubry se nám podařily vybrat krásné dva tisíce korun,“ doplnila Veronika Skalická. Pokojové rostliny přitom studentky nekupovaly, řízky pokojových rostlin dostaly nebo si je přivezly z domova, hlína pocházela z kompostéru, kelímky byly recyklované. Při projektu tak studentky mohly využít prvky praktické ekologie.

„S Cenou Vévody z Edinburghu naše Hotelová škola spolupracuje již přes dvacet let. Zapojili jsme se, protože věříme, že motivovat mladé lidi k smysluplnému trávení volného času má smysl,“ poznamenal Karel Novák, který v letošním roce inicioval právě podporu rezervace velkých kopytníků. Spolu s ním pak část studentek před koncem roku absolvovala exkurzi v milovické rezervaci.

Podobná podpora je pro rezervaci velmi důležitá. „Chtěl bych studentkám i panu vedoucímu vychovateli velmi poděkovat za podporu naší rezervace. Příroda v bývalém vojenském prostoru ukazuje, jak je schopná se obnovovat, pokud jí dá člověk šanci. Finanční prostředky využíváme především na odklízení škod, které člověk v krajině způsobil, ať už jde o odstraňování černých skládek, různých zbytků po činnosti armády, invazních rostlin nebo křovin expandujících v důsledku změn klimatu a zamoření krajiny dusíkem,“ ocenil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina. 

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Qminers, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Accace, Zelená domácnost, Amanita Design, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Hotelová škola Poděbrady, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…