Česká krajina: Zubři v rezervaci mají první mládě, Česko další světový unikát

26.05.2016 21:18

První mládě se dnes narodilo stádu zubrů, kteří obývají rezervaci v bývalém vojenském prostoru Milovice. Na pastvině, která se nachází nedaleko města Benátky nad Jizerou, se tak podařilo tento ohrožený druh rozmnožit jen několik měsíců po založení nového chovu.

Česká krajina: Zubři v rezervaci mají první mládě, Česko další světový unikát
Foto: ceskakrajina.cz
Popisek: Česká krajina

„Na přírůstek nás upozornilo nezvyklé chování stáda divokých koní. Ti zpozorněli a upřeně se dívali na jedno místo. Právě tam jsme pak zpozorovali zubří samici s mládětem,“ popisuje objev nového přírůstku Karel Bendl, ředitel Správy městských lesů Benátky nad Jizerou, která v lokalitě provádí chovatelský dohled. „Mládě je v pořádku, pozorovali jsme i kojení,“ doplnil Karel Bendl. 

Narození mláděte se okamžitě projevilo na chování zvířat. „Zubří samec začal stádo více chránit a je nervóznější. Jakmile se zubři pohnou, koně se rozutečou, ale pak jim zvědavost opět nedá a znovu po zubřím mláděti pokukují,“ dodává Karel Bendl. Matkou mláděte je nejstarší, vůdčí samice stáda jménem Podstolina II, která se v roce 2007 narodila v polské rezervaci Pszczyna.



Narození mláděte vytvořilo další světový unikát. Přírodní rezervace mezi městy Milovice a Benátky nad Jizerou se stala vůbec první rezervací na světě, kde se rozmnožily všechny tři klíčové druhy původních velkých kopytníků Evropy. Již v minulých týdnech se totiž v rezervaci narodilo čtrnáct hříbat divokých koní a čtyři mláďata zpětně šlechtěných praturů. „To, že se nám jako prvním podařilo v jedné rezervaci rozmnožit všechny tři klíčové druhy velkých kopytníků Evropy potvrzuje, že se zvířatům v bývalém vojenském prostoru výborně daří,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Ta na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Stejně jako divocí koně a pratuři, ani zubři nebyli v rezervaci v zimě přikrmováni. „Ukazuje to, jak soběstační jsou velcí býložravci v přírodě, stejně jako to, že i zvíře velikosti zubra v naší přírodě nalezne vše, co potřebuje,“ konstatuje Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Do rezervace přijelo osm zubrů z polských chovů loni v prosinci. Šlo o vůbec největší transport těchto zvířat v historii České republiky. Pratuři přijeli loni v říjnu do rezervace z Holandska a koně ve dvou skupinách z Velké Británie loni v lednu a v prosinci.

Na dvou pastvinách o celkové rozloze 160 hektarů nyní v rezervaci žije 30 dospělých divokých koní, 6 dospělých praturů a osm dospělých zubrů. Počet mláďat všech tří druhů se zatím zastavil na čísle 19. S rostoucím počtem mláďat bude třeba co nejdříve realizovat plánované rozšíření rezervace, tak, aby všechna zvířata měla dostatek pastvy. 

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o zvířata a rezervace jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, JK Jewels, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, hejtman Miloš Petera, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, Megabooks CZ, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…