Česká literatura se představuje na knižním veletrhu v Londýně

10.04.2015 14:50

Londýnský veletrh představuje nejenom jedno z největších profesionálních setkání nakladatelských domů – od těch největších gigantů ovládajících globální trhy až po ty nejmenší specializované na úzce profilované obory či dokonce zastupující jednotlivé autory.

Česká literatura se představuje na knižním veletrhu v Londýně
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Současně je i místem, kde se setkávají designéři a technici, kteří se zabývají způsoby přenosu obsahů ke čtenářům jiným než tradičním tiskem, agenti, obchodníci s právy, ilustrátoři, editoři, grafičtí návrháři, programátoři, knihkupci, knihovníci a všechny možné profese, které se knižním obchodem na různých stupních transferu mezi autorem a čtenářem zabývají. K tomu všemu pak ještě přistupuje bohatý program diskusí o literatuře, médiích, autorských právech, zasedání mezinárodního PENklubu a autorská čtení, která přetvářejí londýnský veletrh v akci nejenom obchodního charakteru, ale současně kulturního významu. Letošního ročníku se zúčastní kolem 1.700 vystavovatelů z více jak šedesáti zemí. Podobně rozmanité je i složení vystavovatelů – od akademických nakladatelství (z České republiky se bude například prezentovat Masaryk University Press), přes nakladatelské korporace (z České republiky se představí již tradičně Euromedia Group či Albatros Media) a tiskárenské podniky (na českém stánku tak bude možné kontaktovat silného středoevropského hráče tiskárnu FINIDR), až například po nakladatele úzce se specializující na dětskou literaturu. Ta ostatně bude poutat tematickou pozornost i díky souběžné akci oslavující stopadesátileté výročí narození Alenky z říše divů „Happy Birthday, Alice!“

Bodové světlo veletrhu bude letos nastaveno na Mexiko, které se představí v rámci průběžného veletržního programu „Číst Mexiko“. Mexiko představuje v současnosti jeden z nejdynamičtěji se rozvíjejících knižních trhů, jenž je reprezentován mezinárodním knižním veletrhem v Guadalajaře, který již získal významnou pozici mezi světovými veletrhy knižní kultury a opřít se může i bohatou literární tradici a štědré vládní investice do vzdělávacích a kulturních odvětví. Tyto podmínky způsobily, že Mexiko je označováno jako země vytvářející intelektuálně stimulující programy v této oblasti, které jsou hodny následování. I proto volba hlavní země londýnského veletrhu padla právě na ně.

Přípravou byla pověřena Moravská zemská knihovna v Brně

Přípravou české účasti na londýnském veletrhu byla Ministerstvem kultury České republiky pověřena jeho příspěvková organizace a jedna z nejvýznamnějších paměťových institucí v ČR Moravská zemská knihovna v Brně. Realizace stánku a organizační zabezpečení bylo na základě výběrového řízení svěřeno firmě BENT z Českých Budějovic. Svoji knižní produkci a své kulturní aktivity bude přímo na stánku představovat několik renomovaných českých nakladatelských domů. Mezi jiným například nakladatelské a tiskařské domy Academia, Albatros Media, Euromedia Group, FINIDR, Masaryk University Press a Mladá fronta. Návštěvníci českého stánku budou také informováni o aktivitách Českého centra v Londýně. Expozice je ideově věnována knize Jana Ámose Komenského O andělích. Jedná se o knihu, která se stala obětí třicetileté války a Komenského exulantství. Víme o ní jen z autorových vlastních slov z roku 1669: „Co se mne týče, svědek jest mi Bůh a svědomí mé a knížka o anjelích, před padesáti čtyřmi lety v mateřském jazyku ode mne sepsaná“ (De zelo sine scientia et charitate - O horlivosti bez umění a lásky, 1669). Letošní expozice české knižní kultury je proto věnována knize, která se ztratila: Komenského spisu O andělích z roku 1615.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…