Česká mincovna: Haléřové mince můžete uplatnit v retro stánku na Jizerské 50

10.02.2023 7:34 | Tisková zpráva

Hliníkové desetníky, dvacetníky a padesátníky bude možné uplatnit na běžkařském závodu Jizerská 50 v retro stánku České mincovny. Občerstvení bude pro veřejnost za retro ceny, a tak opět půjde použít pro platbu haléře, které jsou již patnáct i více let neplatné. Akceptovaná bude jejich poslední edice, ražená po rozdělení Československa až do roku 2008.

Česká mincovna: Haléřové mince můžete uplatnit v retro stánku na Jizerské 50
Foto: ceskamincovna.cz
Popisek: Česká mincovna - logo

Hliníkové haléřové mince se do oběhu nevrací, nicméně společnost Česká mincovna se v rámci oslav svých letošních 30. narozenin rozhodla zavzpomínat na jejich poslední období a nechat veřejnost, aby je opět použila. A to během závodu 56. ČEZ Jizerská 50. V retro stánku České mincovny budou v době závodu pro ty, kdo haléře využijí, nezvykle nízké ceny.

Stánek České mincovny, který zájemci najdou přímo na bedřichovském stadionu u stupňů vítězů, nabídne zázemí také pro interaktivní hry a soutěže o ceny. „Prostřednictvím videosmyček budou zájemci smět nahlédnout i do výroby našeho oběživa a investičních mincí,“ říká mluvčí České mincovny Lenka Klimentová s tím, že jim k tomu bude k dispozici nabídka horkých nápojů za haléřové ceny.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21906 lidí

Účelem akce není stahování oběživa, ale vzpomínka na dnes téměř zapomenuté platidlo, které bylo s českou a československou korunou spjato od roku 1921 do roku 2008. „Každý, kdo si chce zavzpomínat na placení dnes už neobvyklých částek, jako byla například dříve běžná suma 2,50 Kč, je zván do našeho retro stánku. V něm, aby celá akce dávala smysl, budeme občerstvení pro veřejnost nabízet za symbolické ceny,“ říká obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix a dodává: „V žádném případě se nejedná o to, abychom od lidí zapomenuté hliníkové mince stahovali. Jde nám o to, zavzpomínat, nabídnout alternativní zábavu dětem i dospělým a zpestřit atmosféru Jizerské 50 i celoročních oslav 30. narozenin České mincovny. Lidé ale také jistě ocení, že v této ekonomicky nelehké době dostanou občerstvení doslova za pár haléřů.“

Zvláštní prémii v hlavním závodě J50 vyplatí Česká mincovna ve zlatě

Česká mincovna je významným partnerem všech závodů ČEZ Jizerská 50 již několik let. Letos, v roce 30. výročí nejen samostatné České republiky a české koruny, ale i České mincovny, si vedle tradičního sponzorství v podobě medailí pro každého účastníka a ve stříbře pro vítěze připravila i speciální zlatou prémii na 30. kilometru hlavního závodu. „Prémii budeme prvním třem závodníkům a závodnicím předávat ve zlatě, konkrétně půjde o zlaté investiční mince Český lev,“ popisuje Klimentová s tím, že to není jediná novinka.

Ve stánku České mincovny s hravými aktivitami na stadionu v Bedřichově se lidé také mohou prostřednictvím filmové smyčky přenést do výroby oběživa a podívat se, jak se razí české peníze. První mincí, kterou v Jablonci v roce 1993 vyrobili, byl padesátihaléř. Tento hliníkový peníz nakonec pozbyl platnosti a upadl v zapomnění. „Ale na hliníkové české peníze jsme mysleli v souvislosti s Jizerskou padesátkou. Máte doma ještě v kasičce uložené hliníkové haléře? Najděte je! Při závodech bude možné nostalgicky je uplatnit za drobné občerstvení v našem stánku,“ vybízí Klimentová.

Haléře, vydané ČNB a ražené Českou mincovnou v Jablonci nad Nisou od roku 1993, navrhli:
desetihaléřová mince – Jiří Prádler (platnost ukončena 2003);
dvacetihaléřová mince – autorská dílna Jaroslava Bejvla (platnost ukončena 2003);
padesátihaléřová mince – Vladimír Oppl (platnost k poslednímu srpnu 2008).

Do oběhu bylo od 12. května 1993 postupně vypuštěno přes 1,7 mld. deseti-, dvaceti- a padesátihaléřových mincí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…