Česká národní banka: Upozornění pro veřejnost k phishingovým útokům

19.09.2016 9:07

Česká národní banka v posledních dnech obdržela další řadu podnětů upozorňujících na skutečnost, že jsou jménem České národní banky rozesílány e-mailové zprávy s cílem získat citlivé informace nebo poplatky za převod peněžních prostředků.

Česká národní banka: Upozornění pro veřejnost k phishingovým útokům
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Česká národní banka v této souvislosti zdůrazňuje, že se nejedná o autentickou komunikaci České národní banky, ale o tzv. phishingové útoky, směřující k vylákání osobních údajů dané osoby. Na jejich základě pak mohou být z bankovních účtů daných osob zcizeny finanční prostředky.

Česká národní banka proto veřejnost opakovaně upozorňuje, aby na obdobné e-mailové zprávy nereagovala, zejména aby nikomu nesdělovala autentizační údaje jako např. přihlašovací hesla či PIN. Dále Česká národní banka rozhodně doporučuje neotvírat případné přílohy podezřelých e-mailových zpráv ani nespouštět v nich uvedené odkazy na webové stránky. Česká národní banka rovněž odkazuje na již dříve vydané Upozornění České národní banky na rizika spojená s využíváním elektronického bankovnictví.

Česká národní banka považuje za vhodné také zdůraznit, že ČNB v žádném případě plošně neoslovuje veřejnost prostřednictvím e-mailové komunikace s cílem vynutit si platbu jakýchkoliv poplatků za převod peněžních prostředků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …