Česká národní banka na jednání Mezinárodního měnového fondu

17.10.2022 21:20 | Tisková zpráva

Guvernér České národní banky Aleš Michl, členka bankovní rady Karina Kubelková a další zástupci centrální banky se minulý týden zúčastnili pravidelného výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF), kde zastupovali zájmy České republiky. Jedním z hlavních témat jednání byla stabilizace ekonomik.

Česká národní banka na jednání Mezinárodního měnového fondu
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

 

„Ke snaze působit směrem ke stabilitě se připojuji. Naše komunikace i akce musí být jasné – instituce teď nesmí sama vyvolat volatilitu, ale po dobu nutnou ji tlumit. Abychom stvrdili kredibilitu, důvěru vás v Českou národní banku. Národní banka musí být teď pevnou kotvou stabilizující podmínky v ekonomice,“ komentuje guvernér Aleš Michl. 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Výroční zasedání, které se konalo od 10. do 16. října 2022 ve Washingtonu, uzavřelo plenární zasedání Mezinárodního měnového a finanční výboru (IMFC), který je klíčovým orgánem pro debatu o strategickém směrování Fondu.

Zasedání výboru skončilo výzvou k ukončení ruské invaze na Ukrajině. „Mír je v současnosti nejdůležitějším nástrojem hospodářské politiky," řekla Nadia Calviñová, předsedkyně IMFC a španělská vicepremiérka a ministryně pro ekonomiku a digitalizaci. „Boj proti inflaci a ochrana těch nejohroženějších skupin při zvládání ekonomických problémů zůstává hlavní prioritou,“ uvádí se v prohlášení předsedkyně IMFC.

Závěry diskuse poskytují vodítka pro další práci MMF na příštího půl roku.

Mezinárodní měnový fond (IMF) byl vytvořen na konferenci konané v Bretton Woods (New Hampshire, USA) v červenci 1944. Na této konferenci byla také založena Skupina Světové banky - WBG - (World Bank Group). Jako sídlo IMF byl určen Washington D.C. V současné době je členem IMF 190 zemí. Podle Dohody o IMF (IMF Articles of Agreement) jsou hlavními cíli IMF:

- podporovat mezinárodní měnovou spolupráci,
- usnadňovat rozšiřování a vyvážený růst mezinárodního obchodu,
- podporovat devizovou stabilitu,
- napomáhat vytváření mnohostranných platebních systémů,
- učinit své zdroje dočasně dostupné členům majícím potíže s platební bilancí,
- zkrátit trvání a zmírnit stupeň nerovnováhy v mezinárodních platebních bilancích členů.

Česká republika je členem MMF od roku 1993. Jednou z významných oblastí vzájemné spolupráce jsou konzultace v rámci článku IV. Dohody mezi ČR a MMF, jejichž cílem je posoudit stav české ekonomiky a předložit doporučení pro další vývoj. Více na ČNB a vztahy k MMF.

Výroční zasedání MMF se konají pravidelně každý rok, tradičně ve Washingtonu. Přibližně jednou za tři roky jednání hostí jeden z členských států, v roce 2000 se konalo v Praze.

Mezinárodní měnový a finanční výbor (IMFC) je klíčovým orgánem pro debatu o strategickém směrování Fondu, radí a reportuje Radě guvernérů MMF v otázkách dohledu a řízení mezinárodního měnového a finančního systému, vč. reakcí na události, které mohou systém narušovat, posuzuje návrhy Výkonné rady na doplnění článků Dohody o MMF a radí Radě guvernérů v otázkách, které Rada považuje za relevantní. Výbor se schází obvykle dvakrát ročně, a to při jarním a podzimním zasedání MMF. Agendu jednání připravuje generální ředitelka MMF, diskutuje ji Výkonná rada a schvaluje předseda IMFC. Formálně je tato agenda poté přijata na jednání výboru. Z jednání se vydává tisková zpráva (komuniké) poskytující vodítka pro práci MMF na dalšího půl roku. Předsedou IMFC je od ledna 2022 španělská vicepremiérka a ministryně pro ekonomiku a digitalizaci Nadia Calviñová.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…