Česká obchodní inspekce: Diskriminace spotřebitelů není na ústupu

31.07.2017 12:39

Česká obchodní inspekce pravidelně monitoruje případné projevy diskriminačního jednání na spotřebitelském trhu ČR. V 1. čtvrtletí tohoto roku uskutečnila v rámci kontrolní akce 182 kontrol, v jejichž průběhu prověřovala, zda prodávající dodržují zákaz diskriminace spotřebitele při prodeji výrobků či poskytování služeb.

Česká obchodní inspekce: Diskriminace spotřebitelů není na ústupu
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Podezření na některou z forem diskriminace spotřebitele zjistila v 5 případech, což je 2,8 procent. I když během posledních dvou let nedochází k razantnímu navýšení počtu projevů tohoto nežádoucího chování, tak ve stejném období minulého roku se jednalo o 1,5 procent zjištění, tedy méně, než v tomto roce. Inspektoři ČOI se i nadále setkávali s diskriminací cizinců v restauracích a s diskriminací handicapovaných občanů, kdy v jednom případě došlo k nevpuštění nevidomé ženy do cukrárny, se zdůvodněním, že ji doprovází vodící pes.

Česká obchodní inspekce provedla v období od 1. 1. 2017 do 31. 3. 2017 kontrolní akci zaměřenou na dodržování zákonných povinností, které ukládají prodejcům rovné zacházení se spotřebiteli. ČOI uskutečnila 182 kontrol, kdy mimo kontrol obecně závazných právních předpisů sledovala, zda nedochází ze strany prodávajících k některé z forem diskriminace spotřebitelů. Při ověřování možného diskriminačního jednání byly v maximální míře využívány jak romské inspektorky, tak jazykově vybavení inspektoři.

Z celkového počtu 182 provedených kontrol zjistili inspektoři porušení platných právních předpisů v 62 případech, tj, v 34,07 %, z toho v 5 případech byla prokázána některá z forem diskriminace, což je 2, 8 %.

Kontroly diskriminace 1. 1. - 31. 3. 2017

Inspektorát

Počet provedených kontrol

Kontroly se zjištěním

Zjištění v  %

Celkem

 § 6

celkem

 § 6

Středočeský a Hl. město Praha

11

4

2

36,4%

18,2%

Jihočeský a Vysočina

38

15

0

39,5%

0,0%

Plzeňský a Karlovarský

15

9

0

60,0%

0,0%

Ústecký a Liberecký

39

13

0

33,3%

0,0%

Královéhradecký a Pardubický

44

12

1

27,3%

2,3%

Jihomoravský a Zlínský

27

5

0

18,5%

0,0%

Moravskoslezský a Olomoucký

8

4

2

50,0%

25,0%

Celkem

182

62

5

34,1%

2,8%

Zjištěná porušení právních předpisů

Podezření na některou z forem diskriminace bylo v 5 případech:

  • ve 2 případech se jednalo o diskriminaci z důvodu národnosti (popř. cizojazyčně hovořící skupiny osob), kdy v prvním případě se diskriminace týkala cizojazyčně hovořících návštěvníků restauračního zařízení, kterým byla účtována při placení navíc částka 80 Kč. Česky hovořícím návštěvníkům tato částka účtována nebyla. Ve druhém případě byla na toaletách v areálu čerpací stanice pohonných hmot umístěna písemná informace v anglické a německé jazykové mutaci adresovaná cizincům, že pokud použijí toaletu bez předchozího čerpání pohonných hmot v dané čerpací stanici, zaplatí za použití WC 1 euro. Česky hovořící spotřebitel má použití toalety za stejných podmínek zdarma.
     
  • ve 2 případech se jednalo o diskriminaci osob se zdravotním postižením, kdy v prvním případě došlo k nevpuštění nevidomé ženy do cukrárny. Prodejce tento zákaz zdůvodnil tím, že nevidomou doprovází vodící pes. Ve druhém případě odmítl přepravce převést zdravotně postiženého spotřebitele, doprovázeného vodícím psem, s odůvodněním, že pes nemá náhubek.
     
  • v 1 případě se diskriminace týkala nabídky cenově odlišných (dražších) vstupenek do sektoru určeného fanouškům hostujícího klubu HC Kometa Brno. Fanouškům domácího týmu Mountfield HK byly do jejich sektoru nabízeny vstupenky o 280 Kč levněji. Argumentem pro účtování vyšší ceny za vstupenku pro fanouška hostujícího klubu byla potřeba zajištění zvýšených bezpečnostních opatření.

Česká obchodní inspekce dále kontrolovala dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele:

  • ve 30 případech nebyla dodržena zásada poctivosti prodeje, kdy prodejce nedodržel správnou hmotnost pokrmu nebo míru nápoje a následně nesprávně účtoval v návaznosti na seznámení s cenou (§ 3)
     
  • ve 24 případech prodávající neseznámili spotřebitele s cenami nabízených výrobků nebo poskytovaných služeb v souladu s cenovými předpisy (§ 12)

Porušení dalších právních předpisů bylo zjištěno v 10 případech:

  • v 5 případech došlo k porušení zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci (§ 9)
  • ve 4 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky
  • v 1 případu došlo k porušení jiného právního předpisu

Uložená opatření

Na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů v období od 1. 1. do 31. 3. 2017 bylo pravomocně uloženo celkem 83 pokut v celkové hodnotě 3 007 500 Kč.

V souvislosti s prokázaným diskriminačním jednáním nabyly v daném období právní moci 3 pokuty v celkové hodnotě 28 000 Kč.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…