Česká obchodní inspekce: Každý třetí kontrolovaný prodejce během adventu porušil zákon

19.01.2020 19:27

Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly, které uskutečnila v čase adventu 2019. Inspektoři je provedli na celém území ČR a zaměřili se při nich na nabídku a prodej vánočního zboží.

Česká obchodní inspekce: Každý třetí kontrolovaný prodejce během adventu porušil zákon
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Kontroly se týkaly míst, která spotřebitelé během adventu navštěvují nejčastěji, jako jsou adventní trhy, prodejci kaprů, vánočních stromků, výzdoby atd. Součástí této akce byly i kontroly prodeje alkoholu mladistvým například na vánočních trzích. ČOI celkem uskutečnila 485 kontrol v rámci adventu a porušení zákona inspektoři zjistili ve 141 případech (tj. 29%).

Česká obchodní inspekce každoročně kontroluje nabídku a prodej zboží, které spotřebitel nakupuje v předvánočním období. Na závěr roku 2019 uskutečnila 485 kontrol, při kterých se zaměřila na nabídku a prodej vánočního zboží jako jsou například vánoční stromky, kapři a další vánoční výzdoba.

Inspektoři ČOI zjistili nedostatky ve 141 případech. To je přibližně stejný počet nedodržení právních předpisů jako v roce 2018, kdy se uskutečnilo 444 kontrol a bylo zjištěno 116 nedostatků.

O adventu 2019 prodejci nejvíce porušovali zákon o ochraně spotřebitele (č. 634/1992 Sb.). Nejčastěji nevydali doklad o zakoupení výrobků se všemi stanovenými náležitostmi, nedodrželi deklarovanou míru nápoje či hmotnost při prodeji kaprů a tím docházelo k finančnímu poškození spotřebitele, nebo používali neověřená měřidla.

Součástí této akce byly také kontroly prodeje alkoholu mladistvým. Například na východě Čech inspektoři zjistili, že téměř 80% obchodníků prodalo alkohol mladistvému a tím porušili zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Celkem v tomto regionu provedli 12 kontrol nejen na vánočních trzích, ale i v dalších provozovnách, které jsou v tomto období hojně navštěvovány. V 8 případech zjistili porušení tohoto zákona. Zaznamenán byl prodej medoviny, griotky, ale i rumu osobám mladším 18 let. Za porušení zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, hrozí pokuta až do výše 1 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…