Česká obchodní inspekce: Kontroly výrobků s ukončenou životností

18.12.2023 7:09 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce kontrolovala ve 3. čtvrtletí tohoto roku, zda obchodníci u vybraných produktů dodržují zákon o výrobcích s ukončenou životností. Celkem v této oblasti uskutečnila 267 kontrol a u 153 kontrol bylo zjištěno porušení obecně závazných právních předpisů.

Česká obchodní inspekce: Kontroly výrobků s ukončenou životností
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrolách vybraných výrobků, jako jsou elektrozařízení, baterie, akumulátory, pneumatiky atp., respektive zacházení s těmito výrobky, kdy monitorovala, zda právnické a podnikající fyzické osoby v postavení výrobce, distributora a posledního prodejce dodržují povinnosti vyplývající ze zákona č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností, a právních předpisů vydaných k jeho provedení. Součástí těchto kontrol bylo i ověření dodržování dalších právních předpisů v dozorové pravomoci České obchodní inspekce. Šest kontrol bylo provedeno ve spolupráci s pracovníky živnostenských úřadů.

Česká obchodní inspekce celkem provedla 267 kontrol a u 153 kontrol zjistila porušení obecně závazných právních předpisů, což je 57,3 % z celkového počtu provedených kontrol. Oproti druhému čtvrtletí tak došlo k nárůstu podílu kontrol se zjištěným porušením právních předpisů o 11,4 %.

V některých případech bylo kvalifikováno i více porušení jednotlivých ustanovení daného právního předpisu současně.

Zjištěné nedostatky

Porušení některého z ustanovení zákona č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností, bylo zjištěno ve 139 případech. Z tohoto počtu:

  • v 74 případech nebyla splněna povinnost posledního prodejce, distributora a výrobce při prodeji nového elektrozařízení uvést odděleně od jeho ceny náklady na zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění odpadního elektrozařízení na 1 kus nebo1 kg nového elektrozařízení (ust. § 73 odst. 1)

  • ve 34 případech bylo zjištěno porušení ust. § 88 odst. 2, které se týká povinnosti posledního prodejce, u něhož výrobce nezřídil místo zpětného odběru, umístit viditelnou a čitelnou informaci ve svém prodejním místě o možnostech odevzdání odpadní baterie nebo akumulátoru, nebo kde je lze odevzdat k zpětnému odběru

  • v 16 případech poslední prodejce písemně neinformoval konečného uživatele o způsobu zajištění zpětného odběru vybraných výrobků po ukončení jejich životnosti (ust. § 18 odst. 3)

  • v 8 případech bylo zjištěno porušení ust. § 66 odst. 4, které se týká povinnosti posledního prodejce, u něhož není zřízeno místo zpětného odběru odpadního elektrozařízení, umístit v prodejním místě viditelnou a čitelnou informaci o tom, kde lez elektrozařízení z domácnosti odevzdat ke zpětnému odběru

  • v 7 případech bylo zajištěno porušení ust. § 73 odst. 2, které se týká povinnosti posledního prodejce a distributora při prodeji nového elektrozařízení uvádět odděleně od ceny výrobku náklady dle § 73 odst. 1, které nesmějí převýšit náklady známé výrobci elektrozařízení v okamžiku uvedení nového elektrozařízení na trh

Porušení některého z ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo prokázáno celkem v 91 případech. Mezi nejčastější porušení patřilo nevydání dokladu o zakoupení výrobků, ačkoliv si o ně spotřebitel požádal, nebo vydání dokladu bez potřebných náležitostí (§ 16), které bylo zjištěno ve 23 případech. Dále ve 21 případech bylo zjištěno, že prodávající neseznámil spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb v souladu s § 12, tedy v souladu s cenovými předpisy, případně prodávající řádně neinformoval spotřebitele o slevě z ceny výrobku (§ 12a). Porušování zásad poctivosti prodeje (§ 3) bylo zjištěno ve 20 případech.

Ve 29 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh, v 19 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a ve 30 případech bylo kvalifikováno porušení dalších zákonů v dozorové kompetenci České obchodní inspekce.

Uložená opatření

V období od 1. července do 30. září 2023 nabylo právní moci na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů v dozorové působnosti ČOI celkem 122 pokut v celkové hodnotě 549 500 korun.

Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy byl v rámci kontrolní akce uložen zákaz prodeje na 222 kusů výrobků v celkové hodnotě 20 267 Kč a zákaz používání na 10 kusů neověřených měřidel, která neodpovídala obecně závazným právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.

Porušení některého z ustanovení zákona č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností, bylo zjištěno ve 139 případech a to při 122 kontrolách, což v procentuálním vyjádření představuje 45,69 % z celkového počtu 267 provedených kontrol. Při některých kontrolách bylo zjištěno více porušení jednotlivých ustanovení současně.

 

Česká obchodní inspekce bude kontroly u obchodníků nabízejících elektrozařízení, baterie, akumulátory a pneumatiky provádět i v posledním čtvrtletí roku 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…