Česká obchodní inspekce: Na MFF v Karlových Varech polovina prodejců porušila zákon

15.07.2022 22:16 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce, inspektorát pro Plzeňský a Karlovarský kraj, letos na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech provedla celkem 62 kontrol a porušení zákona zjistili inspektoři ve 29 případech. „Nejmarkantnější bylo poškození spotřebitele o 56 korun během jednoho nákupu, kdy byly účtovány dva panáky tvrdého alkoholu v ceně 99 Kč za kus místo deklarovaných 71 Kč za kus,“ řekl Jan Řezáč, ředitel inspektorátu pro Plzeňský a Karlovarský kraj.

Česká obchodní inspekce: Na MFF v Karlových Varech polovina prodejců porušila zákon
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

V letošním roce bylo v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech provedeno Českou obchodní inspekcí 62 kontrol zaměřených na restaurace, občerstvení či prodej výrobků a poskytování služeb. Počet kontrol byl v letos nižší z důvodu dvou předcházejících kritických let, která měla dopad na podnikatele v sektoru pohostinství. Nedostatky byly zjištěny v celkem 29 případech (tj. 46,77 %). Procento zjištění tak odpovídá procentu zjištění v minulých letech.

Jednoznačně nejčastějším nedostatkem, celkem 20 případů z 29, bylo tzv. „předražení“ kontrolního nákupu, ať už kvůli nedodržení deklarované míry nápojů či hmotnosti pokrmů (16 případů) či nesprávnému účtování (4 případy).

Nejmarkantnější předražení o 56 Kč, tedy poškození spotřebitele, bylo zaznamenáno při kontrole, kdy byly účtovány dva panáky tvrdého alkoholu v ceně 99 Kč za kus místo deklarovaných 71 Kč za kus. K největšímu nedodržení míry, celkem o 45 Kč, došlo nedodržením míry u podaného nápoje Prosseco (150 ml), kdy u každého ze tří podaných nápojů do kontrolní konzumace nebyla dodržena deklarovaná míra o 30 ml, tedy o dvacet procent. Podnikatel ani nedisponoval ověřeným objemovým měřidlem. Mezi další porušení, která byla v rámci kontrol zaznamenána, patřilo podání nápoje s ledem (5 případů), použití neověřeného měřidla (3 případy), nebo případy, kdy tzv. „cejchované“ měřidlo na nápoje nebylo k dispozici vůbec (4 případy). Zaznamenáno bylo i neseznámení spotřebitele s cenou (3 případy). V jednotkách případů byly provedeny i následné kontroly v těch provozovnách, kde dříve byly zjištěny nejzávažnější nedostatky.

Za zjištěné nedostatky bylo inspektory příkazem na místě uloženo 11 pokut v celkové výši 45 000 Kč. Dva případy jsou inspektory dosud řešeny a zbylých 16 případů bude řešeno ve správním řízení. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…