Česká obchodní inspekce: Nejen slevy doznají velkých změn

09.01.2023 22:11 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce upozorňuje na účinnost novely zákona o ochraně spotřebitele, která má zásadní dopad na obchodníky především v souvislosti se slevovými akcemi.

Česká obchodní inspekce: Nejen slevy doznají velkých změn
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

 „Při určování slevy u výrobků budou muset obchodníci nově vycházet výhradně z nejnižší ceny za posledních 30 dní, za kterou výrobek prodávali,“ řekl ředitel České obchodní inspekce Jan Štěpánek. 

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Změny se budou týkat například také recenzí. Kdo bude například na svém webu uvádět recenze, musí transparentně sdělit, jakým způsobem recenze ověřuje, případně informovat jasně a srozumitelně spotřebitele o skutečnosti, že recenze nejsou ověřené. Změny jsou účinné od 6. ledna 2023.

Slevu bude nutné nově stanovit z té ceny, která byla nejnižší cenou za posledních 30 dní. Uvedené platí pro všechny formy prodeje výrobků, kromě takového zboží, které podléhá rychlé zkáze a s krátkou dobou spotřeby.  

Sleva může také být postupně navyšována, v takovém případě se vychází z referenční ceny před prvním uplatněním první slevy, tedy nejnižší ceny za posledních 30 dní. Slevová akce však nesmí být přerušena.

Změny se dotknou také spotřebitelských recenzí. U recenzí nově bude muset být uvedeno, jakým způsobem se ověřují. V případě, že se nijak recenze neověřují, tak to musí být transparentně uvedeno. Tedy nebude možné již recenze pouze zveřejnit bez dalšího vysvětlení.

Prodejce má také povinnost uvést na sebe před uzavřením smlouvy telefonní číslo, případně také e-mail, pokud je k dispozici.

Zvyšuje se také ochrana spotřebitelů při uzavírání smluv mimo prostory obvyklé k podnikání (podomní prodej, „předváděcí akce“). Spotřebitelé budou mít více času na to, aby od takovéto smlouvy odstoupili. Lhůta pro odstoupení bez udání důvodu se v těchto případech prodlužuje na 30 dnů ze stávajících 14 dnů.

Další informace naleznete na stránkách MPO ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…