Česká obchodní inspekce: Pozor při nákupu chrastítek pro nejmenší děti!

13.10.2015 12:22

Při monitorování trhu s hračkami zjistili inspektoři ČOI, že jsou v prodeji chrastítka určená nejmenším dětem, která však mohou závažným způsobem ohrozit jejich bezpečnost a zdraví, a to v jednom případě malými díly, ve druhém střepinami použitého materiálu.

Česká obchodní inspekce: Pozor při nákupu chrastítek pro nejmenší děti!
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Distribuci obou druhů těchto chrastítek Česká obchodní inspekce zakázala a nařídila jejich stažení z distribuce. Veškeré informace o obou chrastítkách byly zveřejněny v databázi RAPEX. Jedná se o tyto výrobky:

 

Chrastítko BABY COLLECTION WOODY

Distributor:                       OLYMPTOY s.r.o., K Žižkovu 9/640, 190 00 Praha 9

Název výrobku:               Chrastítko

Označení :                         BABY COLLECTION, WOODY Letos play!

EAN:                                   8591864920136

Obr. 1 Originál výrobek při prodeji

Popis výrobku

Dřevěná hračka pro nejmenší děti je tvořená kroužkem o průměru cca 7 cm, na jehož obvodu jsou vyvrtány dvě dírky. Jimi je protažena červená elastická šňůrka, na níž jsou navlečeny barevné dřevěné kuličky a kovová rolnička. Na největší kuličce je namalovaný rozesmátý obličej. Chrastítko je připevněno plastovou jednorázovou sponou k papírové podložce, zhotovené z tvrdého kartonu.     

 

Příčiny nebezpečnosti

Závady zjištěné u posuzovaného výrobku po provedení laboratorních zkoušek (dle EN 71-1:2011+A3:2014). Při zkoušce tahem se silou 71,6 N šňůrka přetrhla (minimální stanovená hodnota je 90 N), navlečené kuličky se uvolnily a vznikly malé části, které se zcela vešly do zkušebního válce (obr. 2).

Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku, tj. při hře, je pravděpodobné, že nastane situace, kdy i velmi malé dítě může přetrhnout šňůrku a vložit uvolněné části hračky do úst. V tomto případě může dojít ke zranění dítěte v důsledku vdechnutí uvolněných malých částí, které mohou zablokovat dýchací cesty.

 

Plastové chrastítko

Výrobce/země původu: neznámý

Na výrobku nejsou uvedeny žádné identifikační údaje

Obr. 2 Originální výrobek při prodeji

Popis výrobku

Na bílém plastovém pásku ve tvaru náramku je připevněno šest barevných rolniček zhotovených z tvrdého plastu. Do těchto barevných plastových kuliček jsou vloženy vždy dvě menší kovové kuličky. Konce ohebného plastového pásku je možné sepnout a vytvořit tak náramek o různé velikosti obvodu.   

Příčiny nebezpečnosti

Dle zkušebního protokolu hračka nesplnila požadavky příslušného nařízení vlády, protože nevyhověla požadavkům na bezpečnost konkretizovaným v platné technické normě (ČSN EN 71-1:2011 + A3:2014 v článcích 4.8 – Hroty a kovové dráty, 5.1 – Všeobecné požadavky, 5.8 – Tvar a velikost určitých hraček a 5.10 – Malé koule). 

Při provedení zkoušky rázem se kuličky na náramku rozlámaly na malé ostré části. Při provedení zkoušky tahem se kuličky na náramku a otočné čepy, které držely kuličky v původní poloze, od náramku odpojily. Síla, při které došlo k uvolnění jednotlivých částí, se pohybovala od 9,7 N do 41,1 N. Tyto uvolněné díly jsou malými částmi, které zcela zapadnou do zkušebního válce (obr. 4 a 5).

Pokud se při hře nebo jiné manipulaci z chrastítka uvolní jednotlivé malé části, může nastat situace, při níž je v ohrožení zdraví dítěte, a to požitím či vdechnutím těchto malých částí. O ostré hrany, které vzniknou při rozlomení kuliček z křehkého plastu, se může dítě rovněž nejen poškrábat, ale i pořezat. 

Přijatá opatření

Aby bylo zamezeno dalšímu výskytu totožných nebezpečných výrobků na trhu, Česká obchodní inspekce uložila v obou případech prodejcům těchto hraček ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z distribuce. Veškeré informace o obou chrastítkách byly zveřejněny v databázi RAPEX pod čísly A 12/1123/15 a INFO/0169/15.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…