Česká obchodní inspekce: Průměrně každý čtvrtý prodejce před Vánoci nedodržel zákon

29.12.2017 21:25

Poslední dva týdny před Vánoci Česká obchodní inspekce zintenzivnila kontroly na vánočních trzích. V rámci celé České republiky bylo provedeno od 11. do 24. prosince 431 kontrol a z toho ve 103 případech inspektoři zjistili porušení zákona (24 %). Někteří prodejci dokonce neměli problém nalít alkohol nezletilé osobě.

Česká obchodní inspekce: Průměrně každý čtvrtý prodejce před Vánoci nedodržel zákon
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Například inspektoři ČOI Královéhradeckého a Pardubického kraje se ve dnech od 13. do 20. prosince v rámci kontrolní akce zaměřili na stánkový prodej na vánočních trzích v pěti městech, konkrétně se jednalo o Pardubice, Chrudim, Hradec Králové, Chlumec nad Cidlinou a Trutnov. Kontrolní akce se zúčastnilo 9 pracovníků České obchodní inspekce a provedli celkem 19 kontrol maloobchodního prodeje a hostinských služeb. Ve 12 provozovnách bylo zjištěno porušení zákona, tj. 63 %.

7 provedených kontrol Královéhradeckým a Pardubickým inspektorátem na vánočních trzích bylo s přizvanou nezletilou osobou za účelem prověření, zda této nezletilé osobě bude prodán alkoholický nápoj (např. medovina, svařené víno). U 5 provedených kontrol prodávající osobě mladší 18 let (nezletilému) alkoholický nápoj prodali (tj. 71 %).

Další nejčastější zjištění krajského inspektorátu:

  • nevydání dokladu na žádost spotřebitele (5x)
  • nesprávné účtování zakoupených výrobků (2x)
  • neseznámení spotřebitele s cenou (2x)
  • prodej výrobků v nesprávné hmotnosti (1x)
  • a další méně častá porušení právních předpisů.

5 kontrol s méně závažnými prohřešky bylo ukončeno uložením sankcí na místě v celkové částce 6 000 Kč, 7 kontrol bude řešeno ve správním řízení.

Česká obchodní inspekce pro Ústecký a Liberecký kraj se zaměřila v posledním týdnu před Vánoci především na kontroly prodeje vánočních kaprů. Inspektoři se zejména zajímali o to, zda prodávající používají kalibrované úředně ověřené váhy a zda zakoupené zboží správně účtují. Dále inspektoři kontrolovali, zda je spotřebitel řádně seznámen s cenou kapra a zároveň i s cenou dalších doplňkových služeb souvisejících s prodejem ryb. Celkem bylo inspektorátem v uvedeném období provedeno 27 kontrol, v 6 případech bylo zjištěno porušení zákona o ochraně spotřebitele (22 %). Nejčastěji se nedostatky týkaly nesprávně stanovené hmotnosti kapra a neseznámení spotřebitele s cenou dalších služeb či zboží (neocenění nabízených rybích vnitřností) a doplňkového sortimentu (nákupní taška), dále se inspektoři setkali s nedostatky v dokladu o zakoupení. Pěti prodejcům byly uloženy pokuty v celkové výši 8 500 Kč příkazem na místě, v jednom případě povede Česká obchodní inspekce s prodejcem správní řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…