Česká obchodní inspekce zakázala na trhu výrobek zaměnitelný s potravinou

24.01.2020 18:47

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v České republice je v nabídce výrobek zaměnitelný s potravinou, který může znamenat riziko pro děti a osoby se sníženou rozpoznávací schopností. Jedná se o výrobek „Squishy - plátek melounu“.

Česká obchodní inspekce zakázala na trhu výrobek zaměnitelný s potravinou
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Produkt Squishy - plátek melounu má tvar, barvu, vzhled i vůni plátku červeného melounu. Jednotlivé plátky jsou vyrobeny z měkkého pěnového plastu. Výrobek je snadno zaměnitelný s potravinou. Je distribuován v plastovém uzavíratelném sáčku.

Výrobek je nebezpečný svou zaměnitelností s potravinou, jelikož podle zákona o ochraně spotřebitele je zakázáno vyrábět, dovážet, vyvážet, nabízet, prodávat nebo darovat výrobky nebezpečné svou zaměnitelností s potravinami (ust. § 7a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele). 

Záměna tohoto výrobku může vést zejména při hře malých dětí k odkusování drobných částí, k jejich vkládání do úst a následnému vdechnutí, spolknutí, resp. zablokování vnitřních dýchacích cest a ohrožení lidského zdraví.

Výrobek zároveň neodpovídá požadavkům na značení (NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky a nesplňuje tak požadavky dle ust. § 13 odst. 2 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky k uvedení na trh).

Česká obchodní inspekce uložila příslušnému hospodářskému subjektu ochranné opatření, kterým je stažení výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR a informace o něm zveřejněny v systému RAPEX.

Informace o výrobku
Název výrobku: Squishy – plátek melounu
EAN: 6939080799204
Identifikační údaje dovozce: CenturyRmodel, s.r.o., Libušská 319/126, Libuš, 142 00 Praha 4
Identifikační údaje výrobce: HuChen, made in China (dle značení na výrobku)
Země původu: Čínská lidová republika

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…