Česká pošta jako první na světě představila na poštovní známce Sira Nicholase Wintona

06.09.2015 18:13

Česká pošta ve středu 2. září 2015 představila na Hlavní poště v Jindřišské ulici v Praze veřejnosti novou příležitostnou poštovní známku nazvanou „Pocta siru Nicholasovi“.

Česká pošta jako první na světě představila na poštovní známce Sira Nicholase Wintona
Foto: Česká pošta
Popisek: Logo České pošty

Známka z dílny českého grafika, malíře a ilustrátora Zdeňka Netopila byla vydána jako první na světě k uctění památky člověka, který zachránil před transportem 669 židovských dětí a za svůj život mu tak dnes vděčí zhruba 6 tisíc lidí.

Limitovaná edice poštovní známky s portrétem Nicholase Wintona s nominální hodnotou 13 Kč byla vydána v počtu 750 tisíc kusů a vytiskla ji Poštovní tiskárna cenin. Známka bude k dostání na většině poboček České pošty. Jedná se o 860. známku vydanou v České republice.

Slavnostního představení poštovní známky se vedle její excellence Jan Thompson, velvyslankyně Velké Británie účastnilo také sedm ze zachráněných „Wintonových dětí“. Program byl doplněn také ukázkami z dokumentárních záběrů režiséra Mateje Mináče, který o Nicholasi Wintonovi natočil několik filmů.

S vydáním poštovní známky také souhlasila dcera Nicholase Wintona Barbara: „Je opravdu mimořádné vidět tvář mého otce na známce! Jedná se o výjimečnou poctu a jsem si jistá, že by nečekal, že se něco takového vůbec může stát. Česká pošta vytvořila trvalou připomínku jeho přátelského vztahu s Českou republikou – zemí, kterou měl tak rád a lidmi, které poznal a miloval posledních 25 let.“

„Příběh Nicholase Wintona, který není pouhou smyšlenkou, ale skutečností, by se měl stát mottem, mementem, které se bude předávat z generace na generaci a bude neustále vzbuzovat obdiv ve svých posluchačích, ale také připomínat hrůznou dobu, kdy se tento hrdinský čin stal,” uvedl Jiří Nováček, 1. náměstek ministra vnitra a dodal: „Oceňuji snahu České pošty, která se rozhodla uctít památku této výrazné osobnosti vydáním příležitostné poštovní známky. Je to to nejmenší, jak můžeme siru Nicholasovi projevit náš vděk a náš obdiv.”

„Poštovní známka nazvaná „Pocta Siru Nicholasovi“ patří mezi ty, kterých si vážím nejvíce. A to nejen kvůli výbornému uměleckému zpracování grafikem Zdeňkem Netopilem, ale hlavně díky osobnosti, která je na známce zpodobněna. Přál bych si, aby se každý, kdo ji bude lepit na svůj dopis nebo na svoji pohlednici, zamyslel nad odkazem, který nám Sir Nicholas Winton zanechal,” dodal Martin Elkán, generální ředitel České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…