Česká pošta prodává část služeb za dumpingové ceny, ročně tak tratí kolem 1,5 miliardy

04.12.2014 20:30

Noví poštovní operátoři se ohrazují proti zneužití tzv. kompenzačního fondu pro financování základních poštovních služeb; mají důkazy, že státní pošta prodává služby pod náklady

Česká pošta prodává část služeb za dumpingové ceny, ročně tak tratí kolem 1,5 miliardy
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Alternativním poštovním operátorům stále hrozí, že budou doplácet na takzvané čisté náklady základních poštovních služeb ve výši 1,77 mld. Kč, o jejichž úhradu požádala Česká pošta prostřednictvím kompenzačního fondu letos v srpnu. Tuto žádost ale považují za neodůvodněnou, protože podle jejich názoru vznikají ztráty České pošty na službách prodávaných za ceny, které nepokrývají související náklady. Požadují proto od Českého telekomunikačního úřadu, aby postupoval transparentně a zveřejnil veškeré podklady, kterými pošta odůvodnila svou žádost, a aby rozhodování proběhlo pod kontrolou veřejnosti. Zástupci alternativních operátorů to dnes uvedli na tiskové konferenci.

„Občané platí České poště za odeslání listovní zásilky 13 korun, firmy za zcela shodnou zásilku vedenou jako obchodní psaní platí podle ceníku 6,20 Kč, v praxi ale i výrazně méně,“ říká Petr Angelis, místopředseda Asociace poštovních služeb (APS). „To nedává ekonomický smysl, protože náklady na doručení těchto dvou zásilek se takto dramaticky neliší,“ doplňuje.

Podle údajů Evropské komise* tvoří doručení listovní zásilky 65 % celkových nákladů, dalších 7 % je doprava zásilek mezi poštovními uzly a jejich třídění.

„Jediná úspora nákladů u obchodních psaní odesílaných firmami je ta, že tyto zásilky jsou předtříděné a doručené na sběrné přepravní uzly. Úspora ale může činit maximálně 28 % ceny, nikoliv 52 % a více,“ vysvětluje Petr Angelis.

Vyjádření ČTÚ prokazuje dumpingové ceny České pošty

Martin Dzúr, jednatel společnosti Mediaservis, doplňuje: „Máme podložené důkazy, že některé firmy posílají obchodní psaní přes Českou poštu za 3,03 Kč za kus, od Českého telekomunikačního úřadu máme ale vyjádření, že náklady na takovou zásilku jsou v rozmezí 4,19 až 5,15 Kč.“ Svá slova dokládá konkrétní smlouvou, kterou za Českou poštu podepsal současný generální ředitel Martin Elkán.

Negativní dopad této cenové politiky je dvojí: za prvé likviduje konkurenci, za druhé poštu ochuzuje o 470 milionů korun ročně na výnosech. Podobná situace je u obyčejných listovních zásilek, které velké firmy posílají za cenu pod 7 Kč za kus, a pošta tím ročně přichází o výnos jedné miliardy Kč.

„Tato cenová politika České pošty znamená jediné: velké firmy posílají zásilky za cenu pod skutečnými náklady, občané platí plnou cenu a doplácejí tak poště to, co jinde prodělá. To je nemorální, a jde také o porušení zákona na ochranu hospodářské soutěže,“ říká Martin Dzúr.

Rozhodování o kompenzačním fondu má probíhat pod veřejnou kontrolou

„Česká pošta zvolila dvojí taktiku, jak likvidovat konkurenci. Zaprvé mechanismem dumpingových cen, které připravují alternativní operátory o zákazníky. Zadruhé pak ztráty vzniklé dumpingem požaduje zaplatit od nás přes kompenzační fond,“ konstatuje Petr Sikora, ředitel České distribuční. Svá slova dokládá tržními statistikami – zatímco na velmi podobném poštovním trhu na Slovensku mají dnes noví operátoři podíl 20 %, na českém trhu doručují jen 1,6 % listovních zásilek. „Vytváří to zajímavý paradox – pošta má přes 98 % trhu listovních zásilek, ale podle svých slov na něm vytvořila 1,77 mld. Kč ztrátu. To je ekonomický nonsens. Alternativní operátoři mají tak nízký podíl na trhu, že jejich činnost má na fungování České pošty nulový vliv. To jasně dokazuje, že pošta prodává za dumpingové ceny a sama tím generuje ztrátu,“ doplňuje Petr Sikora.

„Trváme na tom, aby rozhodování o kompenzačním fondu probíhalo transparentně. Pokud Česká pošta žádá o peníze své konkurenty, musí také do poslední koruny doložit, jak dospěla k výsledné částce. Proto jsme také požádali ČTÚ o veškeré podklady, které pošta předložila,“ říká Petr Sikora. Pro operátory jsou tyto informace klíčové, protože v případě vydání rozhodnutí ČTÚ budou mít jen minimum času, aby ho rozporovali.

Připravovaná novela poštovního zákona dále znevýhodní konkurenci

Petr Angelis upozorňuje, že připravovaná novela poštovního zákona (v současnosti v meziresortním připomínkovém řízení) dále znevýhodní konkurenci: „V současnosti může Česká pošta žádat o úhradu z kompenzačního fondu, pokud čisté náklady na základní služby přesáhnou 1 % jejích celkových nákladů v daném roce, tedy přibližně 200 milionů korun. Novela má tuto hranici snížit na 0,5 %, takže pošta si jednoduše bude moci říci o ještě více peněz od svých konkurentů. Navíc nebude mít povinnost sama do fondu přispívat.“

Podle APS návrh novely zákona zcela eliminuje soutěž v oblasti poštovních služeb. Sama Asociace má však jen malou šanci novelu ovlivnit, protože není oficiálním připomínkovým místem.

* Evropská komise, Green Paper on the Development of the Single Market for Postal Services, COM(91)476

Asociace poštovních služeb (APS) je pokračovatelkou aktivit Asociace alternativních poštovních operátorů. Sdružuje osoby se zájmem o rozvoj poštovního sektoru v plně liberalizovaném prostředí. Aktivity APS se vztahují k přípravě zaměstnanců na práci v poštovním provozu, tvorbě poštovní legislativy a ke kvalitě poštovních služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…