Česká televize: Hyde Park Civilizace slaví deset let, živě odvysílá start mise k Měsíci

03.09.2022 8:41 | Tisková zpráva

„Vítejte ve světě vědy a otázek současné společnosti. Začíná Hyde Park Civilizace.“ Těmito slovy zahajuje už deset let sobotní pořad moderátor Daniel Stach.

Česká televize: Hyde Park Civilizace slaví deset let, živě odvysílá start mise k Měsíci
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Logo ČT

Za tu dobu vyzpovídal jedenatřicet nositelů Nobelovy ceny, pět astronautů, devět přeživších holocaustu a mnoho dalších osobností vědy i současné společnosti. Poprvé v tuzemské historii se spojil s astronautem na oběžné dráze Země na Mezinárodní vesmírnou stanici, natáčel v CERN i Evropské jižní observatoři v chilské poušti.

„Do druhého desetiletí pořadu jsme chtěli vykročit vzpomínkovým dílem. NASA nám na sobotní večer naplánovala první krok k návratu člověka na Měsíc – start mise Artemis zatím bez posádky. Rádi jsme změnili plány a pokud mise odstartuje, budeme u toho s Janem Spratkem a Lukášem Houškou živě,“ říká moderátor Daniel Stach.

V sobotu 3. září Hyde Park Civilizace odvysílá 333. díl. A i v druhém desetiletí nabídne špičkové hosty: jediného vědce, který kdy chodil po Měsíci – Harrisona Schmitta, nositele Kavliho ceny za elektronovou mikroskopii Ondřeje Křivánka nebo nositele Nobelovy ceny za chemii s českými kořeny Thomase Cecha.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

„Prvními dvěma hosty před deseti lety byli Dana Drábová a Jiří Grygar. Rozhodli jsme se je do jednoho z prvních podzimních dílů pozvat znovu – tentokrát oba najednou,“ uvádí dramaturgyně pořadu Gabriela Cihlářová, která spolu s Danielem Stachem stála u zrodu pořadu.

„Už první desetiletí ukázalo, že i do České televize, která primárně vysílá pro deset milionů lidí, chodí největší osobnosti světové vědy a lidé, kteří doslova změnili svět,“ říká dále Daniel Stach a dodává: „Chceme, aby se s nimi diváci seznámili co možná nejvíc, a proto je Hyde Park Civilizace nejenom televizním pořadem, ale také jsou rozhovory už ve dvou knihách – a to i s pohledy do zákulisí.“

Na obrazovky se tuto neděli v 10:30 vrací také pořad Věda24. I jeho hlavním tématem bude mise na Měsíc a dále třeba naděje pro mladší děti s cystickou fibrózou – lék Kaftrio. Na začátku října pak bude redakce sledovat vyhlašování Nobelových cen ve vědeckých kategoriích.

Vědecká redakce ČT funguje již šest let. Od září 2016 do vysílání nabídla víc než 9 600 témat, jen za poslední rok to bylo přes 2 400 témat. „Věnujeme se nejen aktuálním výsledkům výzkumů, ale hledáme i vědecké úhly pohledu na aktuální dění,“ uvádí vedoucí vědecké redakce Kateřina Fifková a doplňuje: „Jsem ráda, že se věda dostává k divákům Čtyřiadvacítky po celý den – od Studia 6 přes dopolední a odpolední vysílání a hlavní relace Události a Události, komentáře až po noční zprávy.“

Vědu najdou diváci také online. Součástí zpravodajského portálu ČT24 je web ZDE, který je jednou z nejčtenějších částí online verze zpravodajské Čtyřiadvacítky. Za šest let vědecká část webu nabídla už devět tisíc článků. Vědecká redakce je aktivní rovněž na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …