Česká televize: Průkopník televizní tvorby pro děti vysílá už šedesát let

26.06.2021 20:15

Česká televize si připomíná šedesát let od vzniku brněnského televizního studia. Jeho vysílání odstartovala 6. července 1961 živým přenosem estráda Sedmikrásky nad Brnem, která u diváků sklidila velký úspěch.

Česká televize: Průkopník televizní tvorby pro děti vysílá už šedesát let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize, ilustrační foto

Kromě zábavních pořadů studio od svého vzniku nabízelo především zpravodajství, sportovní přenosy nebo folklorní relace. Důraz byl kladen i na tvorbu pro nejmenší – v moravské metropoli vznikla vůbec první televizní redakce pro děti u nás. Dnes TS Brno patří k pilířům televize veřejné služby, jež vyrábí žánrově různorodé pořady pro všech sedm stanic České televize. V rámci jubilea nabídne ČT poslední červnový týden speciální program ve vysílání a výročí připomene i výstava v centru jihomoravské metropole.

„Brněnské televizní studio neodmyslitelně patří k vysílání České a dříve také Československé televize. Divákům po celé republice zprostředkovává nejen všechny důležité regionální události ve vysílání zpravodajské ČT24 i programu ČT1, ale také pestrou škálu seriálů, filmů či dokumentů,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a pokračuje: „Velkým průkopníkem bylo brněnské studio v tvorbě pro nejmenší diváky, mezi vůbec nejoblíbenější pořady patřil Hip Hap Hop. Relace pro děti a mládež dodnes představují jeho nedílnou součást. A nutno zmínit ještě jeden fenomén, soutěž AZ- kvíz, která je na obrazovce nepřetržitě už téměř pětadvacet let.“

Vysílání z největšího moravského města začalo v době, kdy významně stoupal počet majitelů televizních přijímačů a úměrně s tím i poptávka po programové nabídce. Pořadů rychle přibývalo, zpočátku zejména zpravodajských, zábavních a sportovních, byť vždy jen živě přenášených, protože studiu chybělo až do roku 1967 záznamové zařízení. Dnes má TS Brno ve svém archivu desítky tisíc pořadů a každoročně k nim přibývají další tituly. Stabilně vysoké divácké přízni se těší zejména pořady Dobré ráno, Sama doma nebo právě AZ-kvíz.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

„V naší produkci aktuálně vzniká letošní vánoční pohádka České televize, diváci se mohou těšit na cyklus o technických památkách, točíme pokračování úspěšných cyklů Krotitelé dluhů, Putování s párou či Magické hlubiny,“ vyjmenovává část současné tvorby ředitel Televizního studia Brno Jan Souček a dodává: „Připravujeme také dobrodružný seriál pro děti o přírodovědci a zakladateli genetiky Johanu Gregoru Mendelovi, od jehož narození uplyne příští rok dvě stě let.“

Z provizorního studia pětapadesát let historie

Své vysílání zahájilo v pořadí čtvrté studio někdejší Československé televize 6. července 1961. V malém prostoru v centru Brna pracovali tehdy tři stálí zaměstnanci. Brněnská tvorba se záhy rychle rozrůstala a původně pronajaté dvě místnosti v mezipatře paláce Typos v dřívější Chorázově, dnes Jezuitské ulici, nestačily. Pro televizi se proto v budově postupně uvolňovaly další prostory a přibývaly i na jiných místech města – vysílalo se například z Dělnického domu v Brně-Židenicích nebo z činoherního studia JAMU.

Přestože měl palác Typos představovat pouze dočasné sídlo, než si televize postaví vlastní budovu, historie brněnského studia se v původně provizorních prostorech psala celých pětapadesát let. Stavba nového moderního zázemí televize v Brně-Líšni započala v roce 2014 a po šestnácti měsících se do ní od června 2016 přesouvalo všech 250 zaměstnanců TS Brno. Komplex nyní zahrnuje tři samostatná studia, z nichž jedno je vyhrazeno pro zpravodajství, v dalším vznikají studiové pořady a největší, s plochou 330 metrů čtverečních, nabízí prostor pro dramatickou tvorbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…