Česká televize představila připravovaný dětský kanál ČT :D

18.06.2013 11:14

Česká televize dnes představila filozofii, program a pořady nového dětského programu ČT :D. Pojetí nového dětského kanálu dnes v Praze odprezentovalo vedení České televize a Déčka i samotní tvůrci. Nový dětský kanál ČT :D začne vysílat 31. srpna. Jeho program bude určený dětem ve věku od 4 do 12 let. Programově se opírá o sedm pilířů. Kromě hrané a animované tvorby to jsou zábavné vzdělávání, magazíny, zábavní a soutěžní pořady, zpravodajství a publicistika, sport a cvičení.

Česká televize představila připravovaný dětský kanál ČT :D
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

„Většina pořadů Déčka cílí buď na menší, nebo starší deti. Děti si tak ke sledování mohou vybírat pořady, které jsou přizpůsobené jejich věku, zájmům a potřebám. Filozofií dětského kanálu ČT :D je nabízet dětem kvalitní a pestrý program a děti zábavnou formou vzdělávat. Déčko chce být současně partnerem rodičů, kterým nabídne bezpečný program pro jejich děti,“  vysvětluje generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Dětský kanál ČT :D začne vysílat 31. srpna každý den od 6 do 20 hodin jako plnoformátová a multižánrová televize pro děti. Dětem zprostředkuje současné i nové pořady původní dětské tvorby České televize i pořady převzaté. Hlavním cílem je děti zaujmout a oslovit, sekundárně je vzdělávat a představovat hodnoty dětské veřejnoprávní televize. Podrobnosti k programu, filozofii i aktuality z natáčení najdou zájemci na webu České televize, konkrétně v záložce Déčka na webu České televize.

„Hodnoty definuje ČT :D ve svých programových zásadách mimo jiné na základě Kodexu ČT, znalostí a zkušenostní s dětskou tvorbou ČT i diskuze s odborníky. Program ČT :D bude pro děti i jejich rodiče zcela přehledný a předvídatelný. Rozdělen je do sedmi programových typů, které tvoří opěrné pilíře programu. Jsou to zábavné vzdělávání, hraná tvorba, animovaná tvorba, magazíny, zábavní a soutěžní pořady, zpravodajství a publicistika a sportovní pořady. Základní dělení probíhá též podle věku dětí. Většina pořadů je určena buď dětem ve věku 4 až 8 let nebo starším dětem ve věku 8 až 12 let,“ říká výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha.

VÝBĚR Z PROGRAMU DÉČKA

Zábavné vzdělávání: bavit a učit

Jedním ze stěžejních programových pilířů je zábavné vzdělávání. Jde o cykly pořadů se vzdělávací tematikou zpracované tak, aby byly pro děti zábavné a udržely jejich pozornost. K novinkám v této oblasti patří například cyklus Lovci záhad, v němž budou děti objevovat zákonitosti vědy z pohledu, kterému porozumí a který je zaujme. K dalším pořadům v oblasti zábavného vzdělávání patří nový původní vlastivědný cyklus Méďové na cestách, v němž se děti prostřednictvím dvou medvíďat seznámí se zajímavými místy a s památkami naší země, a také pořad o etiketě nazvaný Mistr E. Nejmenším dětem nabídne ČT :D zábavný vzdělávací cyklus Abécédé s Michalem, ve kterém se seznámí s jednotlivými písmeny abecedy. Věkově mladším dětem jsou určeny také cykly Šikulové –děti učí a motivuje využívat svých schopností a šikovnosti k vytváření věcí nejen pro své potěšení - či Moudronos, který přinese moudra modrého klauna. Starší děti bude chtít oslovit zábavný cyklus o logickém myšlení Chytrost nejsou žádné čáry. Ze zahraničních pořadů nabídne ČT :D například oceňované cykly BBC Děsivé dějiny nebo přírodovědný cyklus 60 zvířecích zabijáků.

Novou původní tvorbu ČT reprezentují seriály Špačkovi v síti času a Mazalové

Tahákem ČT :D bude hraná tvorba a konkrétně nové původní seriály, které ČT :D uvede ke startu vysílání na podzim letošního roku a v první polovině roku příštího. Půjde o nový původní seriál Mazalové - seriál sitcomového typu o soužití jedné příšerné rodiny se skupinkou překvapivě sympatických hradních strašidel. Scénář napsal Rudolf Merkner, režie se ujal Bořivoj Hořínek. Dalším dílem nové původní tvorby budou Špačkovi v síti času - fantazijní seriál o návštěvách paláce, kterým protéká náš promarněný čas i o láskách a starostech v našem civilním světě. Scénář Lucie Konášové, režírovali Karel Smyczek a Martin Dolenský.

Animovaná tvorba se bude soustředit na oblast Večerníčků, i mimo ni. ČT :D nabídne pokračování úspěšné série Večerníčků Tarbíci či Štaflík a Špagetka a zároveň uvede hned čtyři nové řady Večerníčků. Budou to Chaloupka na vršku, Bílá paní na hlídání, Nejmenší slon na světě a To si piš, je to myš.

Dlouhodobým cílem je rozvíjet a nabídnout dětem jiné formáty původní animované tvorby a představit náročnější příběhy, které překračují rámec pohádky na dobrou noc.

Oblíbené magazíny doplní novinky – Draci v hrnci, Náš zvěřinec i Wifina

Pevnou oporou programu budou pravidelné pásmové magazíny, na které jsou děti zvyklé už ze stávajícího vysílání České televize. Mladší děti najdou v pravidelných časech své oblíbené pořady Kouzelná školka a víkendové Studio Kamarád, starší děti osloví inovovaná podoba Planety Yó. K novým magazínům bude patřit Draci v hrnci či Náš zvěřinec. Nově se děti na ČT :D setkají s lifestylovými magazíny. Jedním z takových bude pořad Wifina - magazín, ve kterém se dozví o všech oblastech, které zajímají děti ve věku 8 – 12let.

Svérázným programovým typem budou též zábavní a soutěžní pořady. Starší děti se mohou od podzimu těšit na hudební pořad či soutěžní Bludiště. Ve vývoji jsou komediální skeče určené nejmenším dětem - Srandičková Lhota. Cyklus se bude odehrávat na malém městě, kde je všechno mnohem legračnější než obvykle.

Zprávičky o aktuálním dění o dětech a pro děti každý den

Samostatným celkem bude publicistika a zpravodajství. Publicistika bude zastoupena pořadem Tamtam neboli moderovaným sobotním informačním servisem pro děti od 4 let i jejich rodiče. Bude přinášet tipy na výlety, zajímavé akce a aktivity a zábavnou formou informovat o právě probíhajícím kulturním a společenském dění. Novinkou bude i každodenní relace Zprávičky, denní zpravodajský servis pro děti školního věku, který v pěti minutách nabídne  souhrn aktuálního dění a bude učit děti, aby získávaly profesionálně zpracované informace z veřejnoprávního média. Přinese příspěvky z domova, regionů, zahraničí, sportu i počasí –vybrané a upravené pro děti. Zprávy budou podávány z dětského pohledu, osobněji, ale civilním jazykem. Na přípravě se bude podílet redakce Zpravodajství ČT.

Sedmým a posledním, ale nikoli z hlediska významu, je pilíř sportovních pořadů. ČT :D připravuje ve spolupráci s ČT sport pro děti týdeník o sportu. I další pořady budou děti motivovat k pohybu. Mezi ně budou patřit například Hýbánky nebo Jóga pro děti. Chybět nebudou ani zahraniční sportovní magazíny a dokumenty.

ČT :D bude vysílat denně na stejném okruhu jako kulturní kanál ČT art. Přehledný press kit s programem najdou zájemci na záložce Déčka na webu České televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Účastníci pochodu Náměšť-Čučice se v sobotu projdou i po opraveném historickém mostu

7:23 Lesy ČR: Účastníci pochodu Náměšť-Čučice se v sobotu projdou i po opraveném historickém mostu

Historický Čertův most zrekonstruovaly za půl milionu korun Lesy České republiky v národní přírodní …