České dráhy: Historickým vlakem do Lán

09.08.2018 21:07

České dráhy ve spolupráci s Muzeem Tomáše Garrigua Masaryka vypraví tuto sobotu historický vlak, kterým připomenou první příjezd Tomáše Garrigue Masaryka vlakem k pobytu do Lán dne 11. srpna 1921.

České dráhy: Historickým vlakem do Lán
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Kromě samotné jízdy historickou soupravou se cestující můžou těšit na prohlídku salonků na pražském hlavním nádraží a ve Stochově, ale také na bohatý kulturní program přímo v Lánech.

Historická souprava odjede z pražského hlavního nádraží v 8:54 a pojede po trati Pražského semmeringu přes Kladno do Stochova. Po uvítacím ceremoniálu na stochovském nádraží, kde proběhne dobové okostýmované přivítání prezidenta T. G. Masaryka, se vlak vydá do Lužné u Rakovníka, kde bude možné navštívit železniční muzeum Českých drah. Pro zájemce je připravena ještě vyhlídková jízda křivoklátským polesím z Lužné u Rakovníka do Stochova a zpět. Ze Stochova na zpáteční cestu do Prahy se vlak vydá v půl páté odpoledne. Podle původních plánů měla vézt soupravu parní lokomotiva „Šlechtična“. Vzhledem k  horkému počasí a riziku vzniku požáru podél tratě bude „Slechtična“ nahrazena historickou motorovou lokomotivou 749.008 „Bardotka“.

Během dne bude připraven bohatý kulturní program také v Lánech. „Turisté budou moci navštívit Muzeum T. G. Masaryka v Lánech, kde proběhne oživená prohlídka expozice. Přímo před muzeem se uskuteční koncert kapely Brass Band a dobová módní přehlídka. Program vyvrcholí slavnostním koncertem symfonického Orchestru Evropské Hudební Akademie Teplice před zámkem Lány. Po celý den bude otevřena zámecká zahrada,“ říká ředitelka Muzea T. G. M. v Rakovníku Magdalena Elznicová Mikesková.

„Celý letošní rok si na železnici připomínáme významné události spojené se vznikem samostatné Československé republiky. Sobotní jízdou se přesuneme 97 let zpátky, kdy Tomáš Garrigue Masaryk poprvé využil lánský zámek jako letní prezidentské sídlo,“ říká Jakub Goliáš, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah pro Prahu a Středočeský kraj a doplňuje: „V průběhu roku nás čekají v rámci republikového jubilea také další historické jízdy. Ve svátek 28. října pojede z Prahy přes Křivoklát do Lužné parní vlak, který připomene vznik samostatné republiky přesně před sto lety, a těsně před Vánoci vypravíme z Rakouska přes České Budějovice a Tábor do Prahy speciální vlak u příležitosti stého výročí návratu T. G. Masaryka z exilu.“ Detaily k těmto jízdám jsou k dispozici na webu www.cd.cz/100.

Program na trase vlaku Praha – Stochov – Lužná u Rakovníka (11. srpna 2018)

Praha hl.n.

7:45 – 8:45 – otevřený bude Vládní salonek. V tomto salonku byl 21. prosince 1918 uvítán Tomáš Garrigue Masaryk, poté co vracel vlakem z exilu do Československa.
Stochov

10:30 – příjezd zvláštního vlaku s prezidentem Masarykem
10:35 – rekonstrukce uvítání prezidenta Masaryka při jeho prvním příjezdu vlakem k pobytu do Lán
11:00 – odjezd historického průvodu s T. G. Masarykem do Lán
10:30 – 16:30 – bude otevřena Masarykova čekárna na nádraží ve Stochově
16:30 – odjezd zvláštního vlaku do Prahy

Lány

11:30 – vystoupení swingové kapely BrassBand před Muzeem T. G. Masaryka v Lánech
13:00 – módní přehlídka prvorepublikové módy před Muzeem T. G. Masaryka v Lánech
14:00 – slavnostní koncert symfonického Orchestru Evropské Hudební Akademie Teplice před zámkem Lány
Oživená prohlídka v Muzeu T. G. Masaryka v Lánech
10:00 – 18:00 – otevřen bude zámecký park Lány.

Podrobný jízdní řád ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.