České dráhy: Regionální den železnice na Hané připomene 140. výročí tratě z Olomouce do Čelechovic

13.10.2023 7:23 | Tisková zpráva

Sobota 14. října bude v Olomouckém kraji ve znamení oslav Regionálního dne železnice. Železniční fanoušci se mohou těšit na jízdy historického vlaku v čele s parní lokomotivou Rosničkou (464.202), která ráno vyrazí z hlavního nádraží v Olomouci do Kostelce na Hané, poté zaveze cestující do Senice na Hané a odpoledne se z Kostelce vrátí zpět do krajského města.

České dráhy: Regionální den železnice na Hané připomene 140. výročí tratě z Olomouce do Čelechovic
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Zájemci se mohou vypravit také do Čelechovic na Hané, kde bude připraven bohatý doprovodný program u příležitosti 140. výročí tratě z Olomouce.

Parní vlak s Rosničkou v čele bude vyrážet z olomouckého hlavního nádraží v 8:55, do cílové stanice v Kostelci na Hané přijede v 11:05. V 11:25 bude následovat vyhlídková jízda Senice na Hané a zpět do Kostelce na Hané. Zpět do Olomouce se pak vlak vydá ve 14:36. Příjezd na olomoucké hlavní nádraží je naplánován na 16:25.

Při slavnostním příjezdu historického vlaku do stanice Čelechovice na Hané (10:06) se mohou návštěvníci těšit na vystoupení hanáckého folklorního souboru Kosíř s hudebním doprovodem, pak bude následovat slavnostní zdravice zástupců Olomouckého kraje a dalších hostů, čímž bude tento den slavnostně zahájen. Na programu bude také slavnostní vyhlášení vítězů výtvarné soutěže „Jede, jede mašinka“ a nostalgickým lákadlem bude zbrojení parní lokomotivy vodou. Zájemci o železniční techniku si jistě nenechají ujít moderovanou prezentaci historických vozidel Českých drah. Pro návštěvníky bude zajištěné také občerstvení formou polní kuchyně.

Jízdné v parním vlaku

V parním vlaku bude platit zvláštní jízdné, jízdenky jsou v prodeji u všech pokladen ČD. Součástí je rezervace místa k sezení. Doprodej zbývajících jízdenek bude zajištěn přímo u soupravy zvláštních vlaků do vyčerpání kapacity soupravy.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí

Jízdenky se prodávají jako jednosměrné a jejich cena závisí na ujeté vzdálenosti:

  • 1 – 5 km: 60 / 40 Kč
  • 6 – 9 km: 100 / 60 Kč
  • 10 – 19 km: 140 / 100 Kč
  • 20 – 38 km: 200 / 140 Kč

Zlevněné jízdné platí pro děti od 6 do 15 let.

Podrobnosti o akci jsou na portálu Vlakem na výlet (ZDE). Dnem železnice si železničáři připomínají den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…