České dráhy: Regionální den železnice v Olomouci nabídne historické vlaky a prohlídky depozitáře ČD Muzea

16.09.2022 18:47 | Tisková zpráva

Hanácká metropole se v sobotu 17. září stane centrem oslav Regionálního dne železnice. Zájemci se mohou těšit na jízdy historickými vlaky do všech směrů z olomouckého hlavního nádraží, ale také na možnost navštívit depozitář ČD Muzea s nově opravenou točnou.

České dráhy: Regionální den železnice v Olomouci nabídne historické vlaky a prohlídky depozitáře ČD Muzea
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Právě na ní se během dne setkají motorové lokomotivy řady T478.1 zvané Bardotka či Zamračená, jimž je letošní ročník věnován.

K hlavním atrakcím budou patřit jízdy parního vlaku s lokomotivou Velký Bejček (423.009). Ten pojede z olomouckého hlavního nádraží postupně do Šternberka (odj. v 8:27), do Prostějova hl.n. (odj. v 10:30) a do Hluboček (odj. v 14:10) a zpět. Další historické vlaky zajistí motorové lokomotivy řady T 478.1, kterým se přezdívá Bardotka či Zamračená. Konkrétně přijede do Olomouce z Veselí nad Moravou stroj T 478.1002, z Brna pak T 478.1001. Při ranní cestě z jižní Moravy a podvečerní jízdě zpět povezou obě lokomotivy vozy, kterými se budou moci svézt cestující. Mezi další zástupkyně této řady bude patřit například valašská T 478.1004 nebo domácí 749.250-7, jež se objeví v čele dalších vlaků, které během dne vyrazí směrem do Hluboček, Šternberku a Litovle předměstí.

V provozu bude také historická pantografová souprava řady EM 475.1, která během dne celkem třikrát vyrazí z olomouckého hlavního nádraží přes Prostějov či Přerov do Nezamyslic a zpět. Zájemci se budou moci svézt také soupravou s dvěma motorovými vozy řady M 131.1 Hurvínek. Ta nejdřív pojede z hlavního nádraží v Olomouci do Hluboček a zpět a potom celkem čtyřikrát projede úsek z olomouckého hlavního nádraží do stanice Olomouc-Řepčín a zpět.

Atraktivní částí programu bude možnost prohlídky depozitáře ČD Muzea. Nebude chybět ani přehlídka nostalgických vozidel na nedávno otevřené zrekonstruované točně nebo moderovaný doprovodný program. Letošní ročník Regionálního dne železnice v Olomouci bude věnován setkání motorových lokomotiv řady T 478.1 známých pod přezdívkou Zamračená, či na Moravě častěji Bardotka, Barča nebo Berta. Za zvukem jejich motoru se sjíždějí nadšenci z celého světa. V depozitáři se budou prodávat propagační předměty se železniční tematikou a občerstvení bude zajištěno   tematicky v bufetovém voze BDlm.

Ceny jízdného ve zvláštních vlacích

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Parní vlak

Olomouc hl. n. – Prostějov hl. n. / Šternberk / Hlubočky nebo zpět

  • jízdenky v prodeji v pokladnách ČD,
  • jednosměrné jízdné 120 / zlevněné 80 Kč

Motorové vlaky

Veselí nad Moravou / Brno hl. n. – Olomouc hl. n. a zpět

  • jízdenky v prodeji v pokladnách ČD,
  • platí pásmový tarif:
  • 1–25 km: 80 / 40 Kč
  • 26–50 km: 100 / 60 Kč
  • 51–75 km: 120 / 80 Kč
  • 76–90 km: 150 / 100 Kč
  • 91 a více km: 180 / 120 Kč

Olomouc hl. n. – Hlubočky / Litovel předměstí / Šternberk nebo zpět

  • jízdenky ve vlaku
  • jednosměrné jízdné 80 / 40 Kč

Olomouc hl. n. – Olomouc-Řepčín

  • jízdenky ve vlaku
  • jednosměrné 60 / 40 Kč

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Podrobnosti o Regionálním dnu železnice v Olomouci včetně podrobných jízdních řádů jsou na portálu Vlakem na výlet (ZDE). Oslavy dne železnice jsou během září plánované na řadě míst České republiky. Hlavní akci ČD společně s partnery připravují na 24. září v Plzni. Podrobnosti jsou na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …