České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dálkové spoje i noční „flamendry“ v okolí Prahy

21.03.2018 20:36

V noci ze soboty 24. na neděli 25. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 60 minutám se „zpozdí“ osm nočních dálkových vlaků, které budou tou dobou na své trase, ale také regionální spoje tzv. nočního pražského rozjezdu.

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dálkové spoje i noční „flamendry“ v okolí Prahy
Foto: red
Popisek: ČD - logo

České dráhy se budou snažit vzniklé zpoždění snížit například zkrácením pobytu vlaků ve stanicích. Cestující, kteří pojedou vlakem po změně času, by ale měli počítat s tím, že i tak budou mít noční vlaky zpoždění řádově desítky minut.

Přechod na letní čas znamená pro České dráhy zavedení speciálních opatření pro oběhy vozů, lokomotiv a personálu. Jejich cílem je zamezit následnému zpožďování dalších vlaků v denní době. Aby se z těchto nočních vlaků nepřenášela zpoždění na ostatní denní spoje, ranní přípoje vesměs nebudou na tyto zpožděné vlaky čekat.

Přehled dálkových vlaků ČD, které ovlivní přechod na letní čas

  • EN 406 Chopin Wien – Warszawa pojede v úseku Ostrava hl.n. – Varšava se zpožděním cca 60 minut; v Bohumíně bude zachován přechod přímých vozů z vlaku EN 443, které jedou z Prahy do Krakova a Varšavy.
  • EN 407 Chopin Warszawa – Wien pojede v úseku Bohumín – Břeclav se zpožděním cca 60 minut, z Břeclavi do Vídně se zpožděním 20 – 40 minut. V Bohumíně bude zajištěn přechod přímých vozů na vlak EN 442 do Prahy, ve stanici Břeclav bude dodržen přechod přímých vozů na EN 477 do Budapešti.
  • EN 442 Slovakia Humenné – Praha pojede v úseku Čadca – Pardubice hl.n. se zpožděním cca 60 minut, na příjezdu do stanice Praha hl.n. očekáváme zpoždění cca 15 minut. V Bohumíně bude dodržen přechod přímých vozů od vlaku EN 407, které jedou z Varšavy a Krakova do Prahy.
  • EN 443 Slovakia Praha – Humenné pojede v úseku Ostrava hl.n. – Humenné se zpožděním cca 60 minut, v Bohumíně bude dodržen přechod přímých vozů na EN 406, které jedou z Prahy do Krakova a Varšavy.
  • EN 476 Metropol Budapest – Praha bude ze stanice Brno hl.n. odjíždět hned ve 3:00, tj. se zpožděním cca 15 – 30 minut, z Pardubic do Prahy pojede se zpožděním do 10 minut.
  • EN 477 Metropol Praha – Budapest přijede do Brna se zpožděním 60 minut, dále v úseku Brno hl.n. – Břeclav pojede se zpožděním cca 20 – 30 minut a v úseku Břeclav – Budapešť se zpožděním cca 15 minut. V Břeclavi bude zajištěn přechod přímého vozu na EN 407 do Vídně.
  • U přímého vozu z Curychu do Prahy, který jede na spojích 467 / 463 / 1540, předpokládáme na českém území zpoždění do 30 minut.
  • Přímý vůz z Prahy do Curychu, který jede na spojích 1547 / 462 / 466, pojede v úseku Salzburg – Curych se zpožděním cca 45 – 60 minut.

Vliv změny času na regionální dopravu

Víkendová změna času se dotkne také regionálních spojů v okolí Prahy. Vliv bude mít na spoje tzv. nočního pražského rozjezdu, tedy vlaků, které ve 2:30 ráno odjíždějí z pražského hlavního nádraží do několika důležitých směrů (směrem do Kolína přes Český Brod i Nymburk, do Kralup nad Vltavou, Mělníka, Kladna, Berouna, Benešova u Prahy a Čerčan přes Vrané nad Vltavou). Tyto vlaky odjedou z hlavního nádraží ve 2:30 původního času, tedy fakticky ve 3:30 nového, letního času (SELČ). Z tohoto důvodu přijedou do cílových stanic se zpožděním cca 60 minut. S hodinovým zpožděním přijedou již noční vlaky, které z vyjmenovaných směrů přijedou do Prahy krátce po druhé hodině ranní. Vzájemné přestupy mezi všemi těmito vlaky ale zůstanou zachovány. České dráhy zároveň připravují i další opatření, která mají zamezit přenášení zpoždění z osobních vlaků bezprostředně ovlivněných změnou času na další vlaky v ranních hodinách.

Aktuální polohu vlaků si můžou cestující ověřit v mobilní aplikaci Můj vlak, na internetových stránkách ZDE nebo na lince Kontaktního centra ČD 221 111 122.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…