České dráhy: Zákazníci mohou využít novou cyklověž v Milovicích

18.11.2021 7:33 | Tisková zpráva

Město Milovice zahájilo provoz nové cyklověže poblíž zdejšího vlakového nádraží. Zákazníci Českých drah s platnou aplikací na In Kartě mohou využít výhodné ceny úschovného. Stejnou možnost mají u dalších 16 nádraží v republice.

České dráhy: Zákazníci mohou využít novou cyklověž v Milovicích
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Cyklistům navíc České dráhy nabízejí možnost výpůjčky kol v nádražních půjčovnách. V turistické sezóně od května do října toho využilo téměř osm tisíc zákazníků. Pět poboček bude mít otevřeno i v zimní sezóně.

„Cyklověže jsou v naprosté většině případů umístěné poblíž vlakových nádraží a propojují tak dva významné ekologické způsoby přepravy – po železnici a na kole. Ve spolupráci s místními samosprávami nabízíme našim zákazníkům výhodné ceny úschovného a motivujeme je tak, aby při svých cestách upřednostnili ekologicky šetrnější dopravní prostředky před individuální dopravou,“ říká Jana Rotreklová, manažerka projektu ČD Bike.

Uschovat bicykl v tzv. biketoweru a pokračovat v cestě vlakem je možné už na 17 místech v republice. „Nejnovější cyklověž je v provozu od začátku tohoto týdne ve středočeských Milovicích, odkud dojíždí velký počet cestujících za prací, do škol a za zábavou do hlavního města. Hned dvě cyklověže jsou k dispozici v sousední Lysé nad Labem a další pak slouží zákazníkům v tomto regionu v Poděbradech nebo v Kolíně,“ dodává Jana Rotreklová. Službu můžou lidé využít také v jiných regionech České republiky – na severní, střední i jižní Moravě, v Královéhradeckém kraji, ale také v Pardubicích, Litoměřicích či v Berouně.

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí

Zákazníci Českých drah, kteří jsou držiteli bezkontaktní čipové In Karty s některou z platných aplikací (IN 25, IN 50, IN 100 či IN Business), mají parkování kol v naprosté většině cyklověží prvních 24 hodin zdarma, za každý další den úschovy zaplatí 5 Kč. V cyklověži u pardubického hlavního nádraží stojí první den 5 Kč a každý další den 10 Kč.

Cyklověž (biketower) je samoobslužný skladovací systém pro kola řízený průmyslovým robotem. Uvnitř cyklověže mohou cyklisté uskladnit kola v bezpečném a suchém prostředí bez přístupu jiných osob. Na kolo neprší ani se na něj nepráší a je celou dobu monitorováno kamerovým systémem. Všechna kola jsou po dobu úschovy pojištěna proti poškození a krádeži. Přístup ke kolu je 24 hodin denně. Kolo lze ponechat v cyklověži nepřerušeně až 30 dní. Kapacita jedné cyklověže je 118 kol, z toho 16 dětských.

Před jízdou si mohou cyklisté pomocí chytrého telefonu nebo tabletu ověřit aktuální obsazenost cyklověží na internetových stránkách ZDE. Odkaz je uvedený také v QR kódu vyvěšeném na jednotlivých věžích.

Půjčovny kol ČD Bike – roste zájem o elektrokola

Cestující, kteří chtějí spojit výhodnou kombinaci přepravy vlakem a na kole, mají možnost využívat půjčovny kol ČD Bike. V hlavní turistické sezóně, která letos trvala od 1. května do 31. října, fungovalo po celé republice celkem 70 poboček. České dráhy v nich v tomto období zaregistrovaly celkem 7 760 výpůjček. Navzdory pandemické situaci je přitom ve statistikách patrný rostoucí zájem o vypůjčení elektrokol. Zatímco loni tuto možnost využilo v hlavní turistické sezóně 921 lidí, letos jejich počet vzrostl na 1 280. Největší zájem o vypůjčení trekových kol, elektrokol a koloběžek byl letos v Jihočeském a Karlovarském kraji.

Přestože turistická sezóna s příznivými teplotami pro plánování výletů skončila, pět půjčoven zůstalo otevřených i v zimní sezóně. V případě pěkného počasí si tak i v nadcházejících měsících můžou zájemci vypůjčit kola ve stanicích Břeclav, České Budějovice, Olomouc hl.n., Otrokovice a Pardubice hl.n.. Podrobnosti o půjčovnách kol ČD Bike jsou uvedené na stránkách ZDE.

Cestující, kteří potřebují přepravit své kolo, mohou využít naprostou většinu spojů, které České dráhy vypravují. Přeprava jízdních kol je možná ve vlacích Českých drah po celý rok a tak není problém se vydat za pěkného počasí na cyklovýlet i v zimě. Zjednodušenou přepravu bicyklů jako spoluzavazadla nabízí přibližně 6 800 spojů od osobních a spěšných vlaků po Railjety a Pendolina. Tuto službu nabídnou také nové InterJety, které České dráhy od konce roku nasadí na dvou dálkových linkách z Prahy do Chebu – přes Plzeň a přes Ústí nad Labem. Nakládku a vykládku kola si v tomto případě zajišťují přímo cestující a k uložení využívají speciálně určené prostory v soupravách vybavené háky pro zavěšení kol. Služba Úschova během přepravy, kdy cestující předá kolo vlakovému personálu ČD a uloží ho ve služebních prostorech ve vlaku, je pak dostupná ve 450 převážně dálkových spojích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…