České dráhy od 7. května ještě více posílí spojení na páteřní trase mezi Prahou a Ostravskem

03.05.2021 7:34

České dráhy od 7. května 2021 ještě více posílí spojení na páteřní trase mezi Prahou, Pardubicemi, Olomoucí, Ostravou a Bohumínem. V době přepravní špičky budou cestující moci nově využít dva obnovené páry vlaků SC Pendolino a celkově tak pojedou v každém směru tři tyto spoje.

České dráhy od 7. května ještě více posílí spojení na páteřní trase mezi Prahou a Ostravskem
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Společně s dalšími vlaky IC, EC a Ex tak ČD na této významné trase zajistí celkem 11 párů dálkových vlaků. Termín obnovení dalších spojů na této lince bude záviset na vývoji epidemické situace a poptávky cestujících. V současné době vlaky ČD jezdí v rámci České republiky zhruba 45 – 50 % obvyklého počtu cestujících.

Mezi Prahou a Ostravskem budou cestující moci od 7. května nově využít následující vlaky SC Pendolino a IC, které rozšíří kapacitu v době přepravní špičky:

  • SC 243 (Praha hl.n. 15:12 – Bohumín 18:41)
  • SC 504 (Ostrava hl.n. 15:07 – Praha hl.n. 18:27, pokračuje dále jako IC do Karlových Varů)
  • SC 512 (Bohumín 6:58 – Praha hl.n. 10:27, pokračuje jako IC do Františkových Lázní)
  • vlak 509 (Praha hl.n. 13:12 – Ostrava hl.n. 16:35), tento spoj pojede v kategorii IC s povinnou rezervací místa k sezení (spoj zajistí náhradní souprava)
  • vlak 515 (Františkovy Lázně 14:27 – Praha hl.n. 17:21 / Praha hl.n. 17:42 – Bohumín 21:15), který dosud jezdil v kategorii IC a v Praze hl.n. bylo nutné přestoupit do náhradní soupravy, od 7. května 2021 znovu zajistí v celé trase souprava Pendolino (tj. v úseku Praha hl.n. – Bohumín pojede v kategorii SC). V Praze hl.n. tak odpadne přestup.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

Kromě těchto vlaků budou v provozu i další spoje, které jezdí i v současnosti, tedy pár vlaků SC 240 / 241 Pendolino Košičan (Praha – Košice a zpět) a spoje 515, 516 a 517 (Praha – Bohumín a zpět) jedoucí v kategorii IC s povinnou rezervací místa k sezení.

Jednotky Pendolino byly v provozu i v období pandemie, ač v omezeném režimu. Během loňského podzimu i letošní zimy a jara pravidelně vozil cestující pár vlaků SC Pendolino mezi Prahou, Ostravou a Košicemi a další pár vlaků IC Pendolino zajišťoval spojení mezi Prahou, Plzní a Karlovými Vary. V provozu byl také třetí pár Pendolin mezi Prahou, Plzní a Františkovými Lázněmi, který však několik týdnů v letošním roce jezdil jen o víkendech.

Omezený provoz České dráhy využily k důkladným preventivním prohlídkám a servisním úkonům, které vyžadují delší časovou náročnost. Přesněji šlo například o kompletní výměnu mezivozových datových kabelů, preventivní výměnu dvojkolí, zostřené prohlídky nástupních dveří a další. Tyto vlaky jsou totiž v běžném provozu značně vytížené. Denně je obvykle nasazováno šest ze sedmi souprav a každá z nich v průměru najezdí přes 1100 kilometrů za pouhý jeden den. Obdobný rozsah údržby byl prováděn například i u jednotek railjet a dalších vlaků napříč celou flotilou ČD. Tu v současné době tvoří více než 4000 vozidel.

O dalších změnách budou ČD průběžně informovat v závislosti na vývoji epidemické situace a podle výsledků jednání se zahraničními partnerskými dopravci. Aktuální informace o provozu dálkových linek Českých drah jsou k dispozici ZDE. Cestujícím doporučujeme, aby si před cestou ověřili jízdní řády ve vyhledávači spojení (ZDE) nebo v aplikaci Můj vlak, které jsou průběžně aktualizovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…